Ekolojik YaşamManşet

Havadan içilebilir su yapan bisiklet

0

Avusturyalı tasarımcı Kristof Retezar havadaki nemi kullanarak içilebilir su üretebilen, kolaylıkla da bisiklet kadrosuna monte edilen bir düzenek geliştirdi. Son şeklini verinceye kadar 30 farklı model üzerinde çalışan Retezar farklı iklimlerdeki nem düzeyi ve ısı üzerinde de çalıştı. Çalışmalarının ardından bisiklet dünyasında özellikle suyun sınırlı olduğu ülkelerde pazarlama anlamında da oyunun kurallarını değiştirecek bir sonuca ulaştı. Retezar  tasarımıyla  bu alandaki yarışmalara da katılıyor.

16 fontus1...

 

Yarım litrenin ortalama üretim süresi de bir saati buluyor

Retezar’in güneş enerjisi ile çalışan, Fontus adı verilen ürünü her tür bisiklet kadrosuna takılabiliyor. Sıcaklık ve nem durumuna bağlı olarak 17 ons suyun, iki değişik mekanizma ile havadan damıtılması mümkün. 17 ons yaklaşık yarım litre suya karşılık geliyor. Yarım litrenin ortalama üretim süresi de bir saati buluyor.

indirÜrünün tanıtımının yapan CityLap in raporlarına göre sistem şu şekilde işliyor:

Bisiklet hareket ettiği zaman hava yoğunlaştırıcı bir yapının içinde yayılır. Güneş enerjisi ile çalışan soğutucu element tarafından suya dönüştürülen nem bir boru ve düzenekle bir şişeye bağlanarak görünür hale gelir. Mevcut tasarıma her türlü yarım litrelik pet şişe adapte edilebiliyor.

Öncelikle Fontus adı verilen bu cihaz uzun bisiklet turları için harika bir keşif, mola ihtiyacını ve güvenli taze su bulma ihtiyacını azalttığı da muhakkak. Sıcak ve nemli ülkelerde milyarlarca su sıkıntısı çeken insan için de bu” bir şişe su ” küçük te olsa hayat kurtarıcı bir umut ışığı olabilir.Bilim insanlarının öngörülerine göre yirmi yıldan daha az bir zamanda iklim değişikliğinin şimdiden görülen etkileri nedeniyle dünya nüfusunun yarıdan fazlası su kıtlığı ile birlikte yaşamak zorunda kalacak.

Haberin kaynakları arasında olan Grist’te yapılan okuyucu yorumlarında ürünle ilgili ciddi tartışmalar sürdürülüyor. Üretilen suyun soğukluğunun yeterli olmayacağını iddia eden görüşlerin yansıra tasarımın ürettiği suyun elektrolit ve mineral ihtiyacı anlamında insanlar için yetersiz olabileceğine dair görüşler de dile getiriliyor. Havadaki nemin yoğunlaştırılması ile elde edilen suya distile su deniyor ve bu suyun da insan ihtiyaçları için yeterli olduğunu iddia eden görüşler de yorumlar arasında mevcut.

Konuya açıklık getirmek için Yeşil Gazete olarak hem halk sağlığı uzmanı Dr. Ümit Şahin‘in hem de beslenme ve diyet uzmanı Sevgi Neylan Bakım‘n distile su ile ilgili görüşlerine başvurduk. Distile suyun içilmesinin hiçbir sakıncası olmadığını ancak uzun süreli kullanımda özellikle de besinlerle yeterli mineral alınmadığında dikkatli olunması gerektiği konusunda bizi uyardılar

 

Haber: Savaş çömlek

(Yeşil Gazete)

 

Kaynaklar

1)This Water Bottle for Bikes Generates H2O From the Air, CityLab.

2)Grist

You may also like

Comments

Comments are closed.