ManşetSağlık

Hava kirliliği ölçüm verilerine erişim sorunu halk sağlığını tehdit ediyor

0

Hava kirliliği sadece dünyada değil Türkiye’de de en önemli çevre ve sağlık sorunlarının başında geliyor.

Mart ayını geride bırakarak baharı karşıladığımız şu günlerde dün Kuzey Marmara ve Karadeniz kıyılarında etkili olan sis tabakası bir kez daha hava kirliliği sorununu akıllara getirdi.

Günlük yaşamını olumsuz etkileyen sisle görüş mesafesi yer yer 20 metreye kadar gerilerken; hava, kara ve deniz ulaşımında aksamalar yaşandı.

Birçok sağlık sorununu da beraberinde getiren hava kirliliğinin bazı semtlerde sınırın çok üzerinde bir artış gözlemlendi.

Kartal ve Yalova hava kalitesi ölçüm sonuçlarına göre en yüksek hava kirliliğinin yaşandığı ilçelerden.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Türkiye hava kalitesi ölçen istasyonların saatlik ve günlük kayıtlar ve analizlerini gösterenUlusal Hava Kalitesi İzleme Ağındaki 10 Nisan tarihli güncel hava kirliliği verilerine göre, Kartal’da PM10 oranının 119, Yalova’da 152 olduğu kaydedildi.

Kartal

 

Yalova

Havadaki en tehlikeli kirletici olarak bilinen Partikül Madde 10 (PM10) miktarının Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 50 mikrogram/metreküp değerinin üzerinde olmaması gerekiyor.

Zira hava kirliliğindeki artış özellikle kalp ve akciğer hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar ve benzeri risk gruplarının rahatsızlanmaları riskini artırıyor.

Ölçüm istasyonlarında toplanan ölçüm verilerine erişim sorunu ciddi soruları beraberinde getirdi.

Dün Çevre Bakanlığı’nın verilerini kullanan “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasında Büyükada’daki PM10 oranının 7058 olarak görünmesi kafaları karıştırdı.

Hava kirliliği ölçüm verilerine erişim sorunu halk sağlığını tehdit ediyor

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndaki verileri saat başı çektiklerini anlatan Türk Toraks Derneği Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu Eşbaşkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, en son veri akışı ne zaman olursa aynı veriyi “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasında alıp kullandıklarını, verilerle ilgili bir düzeltme gerekiyorsa da bakanlığın bunu 1 saat içinde yaptığını aktardı. Çalışır, Türkiye’de aktif 226 istasyondan veri indirebildiklerini sözlerine ekledi.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndan Büyükada’ya ait 5 Nisan 2018’den sonraki kirlilik verilerine ulaşılamadığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl fosil yakıt tüketiminin insan nüfusuna olan etkisine de yer verilen rapora göre, 2015’te kömürle enerji üretimi ve ulaşım ve konutlarda fosil yakıt kullanımına bağlı hava kirliliği nedeniyle 21 Asya ülkesinde 803.000’den fazla erken ölüm ve önlenebilir ölüm vakası yaşandı.

Türk Toraks Derneği’nin geçtiğimiz yıl paylaştığı verilere göre Türkiye ulusal mevzuat sınır değerlerine göre 81 ilin 53’ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı. Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi hayatını kaybediyor.

Türkiye’de Android işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak ücretsiz indirebilir.  

Türkiye’de IOS işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak indirebilir. 

Havanın ne kadar kirli olduğunun farkında mısınız? İşte İstanbul’un havası en kirli ve en temiz semtleri

Hava kirliliği sperm kalitesini düşürüyor, apandisit vakalarını artıyor

[Özel Haber] Marmaray için Yenikapı’ya getirilen yüzer termik santrala çevre örgütlerinden tepki: “İstanbul’da hava kirliliği artar”

İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde sağlığımızı tehdit eden hava kirliliği oranlarını inceledik

‘Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi ölüyor’

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.