2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Hatay’dan yardım çığlığı: 10 binadan dokuzu yıkıldı, kimse gelmedi, kaderimize terk edildik

0

6 Şubat sabaha karşı meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin en fazla yıkıma yok açtığı kentlerden biri Hatay.

İskenderun ve Antakya devlet hastanelerinin yıkılması vatandaşları zor bir durumla karşı karşıya bırakırken, depremin üzerinden geçen 30 saatin ardından, ilçelerde hala arama kurtarma veya ekiplerinden iz olmadığı söyleniyor.

Antakya Dursunlu Halk Meclisi‘den Özlem Mansuroğlu, Yeşil Gazete‘ye 6 Şubat’ta sabaha karşı yaşanan depremden beri Antakya ilçe merkezinde bireysel olarak yardım sağlamaya çalıştığını söyledi.

Mansuroğlu, ancak 7 Şubat’ta saat 11.00 civarı, yani depremden yaklaşık 30 saat sonra bölgede arama kurtarma ekiplerinin çalışmaya başladığını, öncesinde ise vatandaşların bireysel çabalarla kurtarma çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydetti.

‘Cenazeleri kaldıracak hastanemiz yok’

“Buradaki göçükler için bireysel bir şey yapamıyoruz, betonları falan kaldıramıyoruz. Bu sebepten ötürü bir sürü insan yardım edilmediği için öldü” diye konuşan Mansuroğlu, bölgedeki hastanenin de faaliyette olmadığını da anlattı:

“Göçüklerin dışında da cenazeler vardı, onları da kaldıramadık. Kaldıracak hastanemiz yok. Herhangi bir ekip yok.

‘Antakya’nın yüzde 70’i yerle bir olmuş durumda’

Mansuroğlu, yaşanan yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti ve devlet tarafından bir yardımın henüz kendilerine ulaşmadığını aktardı: “Devlet buraya henüz bilinçli bir yardım yapmadı. Bugün birkaç yerde arama kurtarma ekipleri vardı onlar da yeterli değil zaten. Çünkü Antakya’nın yüzde 70’i bitmiş durumda.”

Televizyonlarda ne konuşuyorlar bilmiyoruz, çünkü bizde elektrik yok elektrik de çok az, bilgi alamıyoruz. Ama hiçbir sorumlu kurum yok, devlet yok. Biz bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

‘Bireysel yardıma değil, devlete ihtiyacımız var’

Birçok ilden gönderilen yardım paketlerinin Hatay’a ulaştığını aktaran Mansuroğlu, gelen yardımların dağıtımında dahi halkın çabalarının yetersiz kaldığını vurgulayarak “Ankara‘dan, İstanbul‘dan, İzmir‘den, Antalya ve Mersin gibi yakın yerlerden gelen yardımları arkadaşlarımızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Ama ihtiyaç sahibi o kadar çok ki  yetişemiyoruz” dedi.

Mansuroğlu şunları ekledi:

Yardımlar zaten geliyor, bireysel olarak da yardımlar geliyor. Deprem sabahı Mersin’den yardım geldi buraya. Adana’da da deprem olmasına rağmen oradan buraya yardım geldi. Bizim derdimiz bireysel olarak gelen yardımlar değil. Arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Bizim derdimiz devletin yüzünün buraya dönmesi.

‘Her 10 evden 9’u yıkıldı’

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Kara ise, ilçede arama kurtarma çalışmalarının bireysel düzeyde kaldığını, sadece birkaç tane jandarmanın bu çalışmalara katıldığını belirtti.

İnsanların kendi imkanlarıyla enkazları kaldırmaya çalıştığını kaydeden Kara, iş adamlarından rica ederek, özellikle ilk gün vinç ve kepçe çağırarak vatandaşların enkaz kaldırmaya çalıştığını belirtti.

İskenderun çok kötü durumda. Arsuz’da çok enkaz var. Antakya ile biz bile iletişim kuramıyoruz. Yani telefonla bile konuşamıyoruz. Her 10 evden sekizi, dokuzu yıkıldı. Samandağ çok kötü.

İnsanlar enkazın altında. Canlı canlı arkadaşlarımızı kaybettik. Bir çadır bile yok. Yahu bir su yok, elektrik yok. Elektrik tamam olmayabilir ama su yok yahu. Ekmek yok. Bir çadır kuramadılar.

‘Hala AFAD yok’

Depremden yaklaşık 30 saat sonra hala AFAD veya başka bir arama kurtarma veya yardım ekibinin İskenderun’a ulaşmamış olduğunu vurgulayan Kara,  “Burada hiç ekip yok. AFAD falan yok henüz burada” dedi.
“İnsanlar, biz gibi kurtulanlar varsa, arabası olanlar varsa, Gençlik ve Spor Merkezi gibi, camiler, spor salonları gibi, tır garajı gibi alanlarda, açık sosyal alanlarda, küçük mekanlarda durmaya çalışıyor. Ama insanların aileleri enkazın altında” diyen Kara, ekipman olmadan vatandaşların kendi çabalarıyla enkaza müdahale edemediklerini aktardı.
Kara, şunları söyledi:
Yani dün sabah 4:30-5:00’ten sonra akşam saat 6’ya kadar, hava kararana kadar, 5:30’a kadar dışarıdaydık. Hiçbir şey yoktu, hiçbir şey. Şimdi yavaş yavaş jandarma ulaşmaya başladı. Ama o profesyonel ekipler yok… Enkazın altında kaldı insanlar. Bunları kaldırmak zorundayız. Biz ondan bahsediyoruz. Küçük küçük alanlarda insanlar kendi imkanlarıyla kurtarma yapmaya çalışıyorlar. Ama herhangi bir arama kurtarma ekibi henüz yok. Hiçbir şey yok. Biz de bekliyoruz. En azından insanlara çadır kursalar, enkazın altından insanları çıkarmak için profesyonel ekipler olsa…

Hatay, kaderine terk edildi

İskenderun’da yer alan Pac Meydanı, Ramada Hotel’in çevresi, Numune Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi‘nin büyük yıkıma uğrayan yerler arasında olduğunu kaydeden Kara, sahilde yer alan ve 180 kişinin yaşadığı Eda Apartmanı‘ndan vatandaşların kendi imkanlarıyla yalnızca 10 kişi çıkarabildiklerini belirtti.

180 kişi vardı Eda Apartmanı’nın içinde, 10 kişi çıkarabildik dün akşama kadar kendi imkanlarımızla. Sahilin ortasındaki Eda Apartmanı’na kimse gelemediyse, köylere beldelere kim gider? Buralar Allah’a emanet. Buradaki insanlar Allah ile baş başa bırakıldı; kederlerine terk edildi.
Kara vatandaşların hala AFAD’ın gelmek üzere olduğunu umduğunu aktararak şunları söyledi:
“Dün saat 3-4 gibi, iki saat sonra AFAD ekibi Adana’dalar dediler. İki saat sonra da İskenderun’a yetişecek dediler. Üzerinden bir gün geçti, daha ne AFAD var, ne bir şey. Dün bir vekil arkadaşımız geldi, dedi ki, iki saat sonra Adana’ya inecekler. Gece 12 oldu, 1 oldu. Bugün sabah oldu. Daha AFAD yok İskenderun’da.”

You may also like

Comments

Comments are closed.