2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay’da vatandaşlar soğuk havada enkazdan kurtulmaya çalışıyor: Toplanma alanı yok

0
Fotoğraf: Burcu Özkaya

Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem 10 ilde bin 710 binanın yıkılmasına sebep oldu. Şu ana kadar yapılan açıklamalara göre 10 ilde 284 kişi hayatını kaybetti. Hatay’da yaşanan yıkım ise oldukça büyük. Hatay’a ilişkin yapılan açıklamalara göre; dört kişi hayatını kaybetti, yedi kişi yaralı ve 200 bina yıkıldı. Bu bilgiler birkaç saat önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay  tarafından verildi.

Bölgedeki gazeteci Burcu Özkaya, Hatay’da hakim olan yıkımı Yeşil Gazete‘ye anlattı. Özkaya’nın bildirdiğine göre; Hatay‘da onlarca bina yıkıldı ve henüz ne belediyeden ne valilikten ne de AFAD‘dan bölgeye ulaşım sağlanamadı. Havanın çok soğuk olduğunu aktaran Özkaya, bölgedeki insanların yıkımların olduğu açık alanlarda ateş yakarak ancak ısınabildiklerini aktardı.

Hatay’ın merkezinde, Defne ilçesinde, Sümerler Mahallesi’nde, Kışla Saray Mahallesi’nde, Armutlu Mahallesi’nde, Uğur Mumcu Mahallesi ve Aksaray Mahallesi’nde binalar yıkılmış durumda. Ancak vatandaşların deprem anında ve sonrasında sığınabileceği toplanma alanları yok. Özkaya, geceden (sabah dört suları) itibaren bölgeye arama kurtarma anlamında hiçbir ekibin gelmediğini belirtiyor.

Öte yandan birçok vatandaş da otogarda toplanmış durumda. Ancak şehirden çıkmak da otoyolların kırılması nedeniyle mümkün değil ve otogardan seferlerin kırılan yollar nedeniyle durdurulduğu yönünde bilgi geldi.

Sümerler Mahallesi’nde hala enkazdan çıkarılmayı bekleyen insanlar olduğunu belirten, mahallede bulunan gazeteci Burcu Özkaya, “Saat dörtten beri insanlar kendi çabalarıyla enkaz altından çıkmaya çalışıyor. Hava soğuk. Hiçbir ekip yok, Kimseyi görmedik. Komşumun eşi ve çocuğu içeride kaldı, çıkaramıyoruz” diyor.

İki hastane de yıkıldı

Öte yandan Hatay’da İskenderun ve Hatay devlet hastaneleri de yıkıldı. Havaalanının pistinde ciddi yarıklar meydana geldi ve seferler iptal edildi.

İnsanların sürekli yaşanan artçılardan dolayı bölgeyi terk etmek istediğini aktaran Özkaya, battaniyelerle ısındıklarını, suya, gıdaya, kıyafete ve ısıtıcıya ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun ve Antakya’da devlet hastaneleri ile polisevinin yıkıldığını belirterek şunları söyledi:

“Antakya ve Kırıkhan’da yıkık binalar var. İskenderun’daki ve Antakya’daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var.”

Bölgedeki birçok vatandaş sosyal medyada yaptığı paylaşımda bölgede henüz arama kurtarma faaliyetlerinin başlatılmadığını, AFAD yetkililerinin veya yardım kuruluşlarının bölgeye ulaşmadığını aktardı.

AKUT kurucusu Nasuh Mahruki, yardıma ihtiyacı olanların Hatay’daki AFAD ekiplerine 0326 216 10 67 telefonuyla ulaşılabileceğini kaydetti.

Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel de sosyal medyada yaptığı paylaşım ile yardım çağrısında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.