2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Hatay’da toz bulutu içinde yaşam: Yürünecek yol, oturulacak kapı önü yok

0

Video haber: Burcu ÖZKAYA GÜNAYDIN

*

Hatay, her ne kadar merkez üssü olmasa da depremi en yıkıcı yaşayan kent oldu. Depremin üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen kentte binlerce insan hala çadır ve konteyner kentlerde hayatlarını sürdürüyor. Yıkım çalışmalarının hızla devam ettiği Hatay’ın hemen hemen her sokağında bir çalışma var.

Çadırda, konteynerde hijyenik olmayan şartlarda yaşayan depremzedelerin en dertli olduğu konular; toz, sinek ve şehrin baştan aşağı çok kirli olması. Hala hem içme hem de günlük hayat için kullanılan suya erişimde sorun olan Hatay’da en sık görülen vaka, uyuz ve vücudun çeşitli yerlerinde çıkan yaralar oldu.

Defne ilçesi Kışlasaray mahallesi sakinleri, sokaklarına çıkan tüm yolların kapatılmasından şikayetçi. Toz toprak içinde yaşadıklarını söyleyen mahalleliler, bir sokakta çalışmanın bitirilip, kendilerine alan açılmasını ardından başka sokakta yıkıma başlanılmasını istiyor. Yürünecek yolları, oturulacak bir kapı önü olmadığını vurgulayan mahalleli, astım gibi solunum yolu hastalığı olanların sokağa rahatça çıkamadığını kaydetti.

Çadırda kalan depremzedeler ise hijyen malzemelerine, suya erişimde hala sorun yaşıyor. Yemeklerini tozun içinde yediklerini belirten depremzedeler, hem kendi hem de çocuklarının vücudunda yaralar çıktığına dikkat çekti.

Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) bağlı Doktor Servet Alkan, Hatay’ın hem kısa hem de uzun vadede Hatay’ın en büyük sorununun asbest olduğunu vurguladı. TTB’nin yaptığı çalışmaya göre havadaki asbest oranının çok yüksek olduğunun altını çizen Alkan, hem astımlı hastalar hem de ileride kanser oluşumu açısından tehlike arz ettiğini belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.