ManşetEkoloji

Hatay’da orman yangını: Sabotaj iddiaları, açıklamalar ve tartışmalar

0

Hatay’ın İskenderun, Belen ve Arsuz ilçelerinde çıkan ve yerleşim yerlerini de tehlikeye atan orman yangını yapılan müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Ancak yangının çıkış nedenine dair belirsizlik güncelliğini koruyor.

Yangın 9 Ekim Cuma günü saat 10.15 sıralarında Belen ilçesinin kırsal Sarımazı Mahallesi, TOKİ ile İssume bölgeleri arasındaki yerleşim yerine yakın bir bölgede çıktı.

542 kişi tahliye edildi

Saatte 70 kilometreye varan rüzgar nedeniyle sekiz farklı noktada başlayan yangın kısa sürede büyüdü. Şiddetli rüzgar nedeniyle alevlere havadan müdahale etmede güçlük yaşandı. Alevlerin tehdit ettiği yerleşim yerleri ise boşaltıldı.

Sarımazı Mahallesi’nde polis ekipleri anons yaparak evlerin boşaltılmasını ve araçların kaldırılmasını talep etti. Mahalle sakinleri alabildikleri eşyalarla birlikte mahalleden uzaklaştı.

Yangın Arsuz ilçesi ile İskenderun ilçesi sınırlarına da ulaştı. Arsuz ilçesinde bazı ev ve işyerleri ile Nardüzü Mahallesi’ndeki bir fabrika yandı. AFAD, yangınlarda 542 kişiyi tahliye ettiğini açıkladı.

33 saat sonra kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’da dün başlayan ve 3 ilçeye yayılan orman yangınlarının 33 saat sonra tam olarak kontrol altına alındığını açıkladı.

Pakdemirli, “Dün akşam itibarıyla 400 hektar olabileceğini gördük ama bugün bu hesabın üzerine gitmedik. Önceliğimiz yangının söndürülmesiydi. Hepsinin hesabını yapıyoruz ve yayınlayacağız” dedi.

Yaralıların hastanedeki tedavilerinin tamamlandığını belirten Pakdemirli, “Şu an yatan yaralı kalmadı” bilgisini paylaştı. Yangının ardından başlatılan soğutma çalışmaları ise pazar günü boyunca devam etti.

Soğutma çalışmaları. Fotoğraf: AA

Ateşin Çocukları: İnisiyatifimizin doğal üyelerine bin selam olsun

Yangınların birçok noktada benzer zamanlarda başlaması sabotaj ihtimalini akıllara getirdi.  Kendilerini Ateşin Çocukları ismiyle tanıtan PKK sempatizanı bir inisiyatif yazılı bir açıklama yayınlayarak yangınları çıkaran kişileri selamladıklarını belirtti.

Nuçe Ciwan tarafından aktarılan açıklamada “Kürdistan’ı yüzyıldır her tarafını işgal eden ve vahşet uygulayanların kasaba ve şehirleri de bu ateşte yanacaklardır. Artık hiçbir söz ve yalan intikam ateşinin evlerinize, fabrika ve askeri alanlarınıza ulaşmasına engel olamayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama “Hatay Belen’de ki faşist sürüleri, askeri alanı ve bütün şehri ateş, kül ve korku içerisinde bırakan kutsal ateşi yakan inisiyatifimizin doğal üyelerine bin selam olsun” ifadeleriyle sona erdi.

Kundaklama anını gösterdiği iddia edilen video

İnisiyatif tarafından yapılan açıklama büyük bir tepkiyi de beraberinde getirdi. Twitter üzerinden “Hatayı PKK Yaktı” ve “Hatayı Yakıyorlar” etiketleri kısa sürede gündemin en üst sıralarına yerleşti.

Paylaşımlarda inisiyatif tarafından yapılan açıklamaların yanı sıra yangına neden olan kundaklamayı gösterdiği iddia edilen görüntülere de sıklıkla yer verildi. Paylaşımlarda ve yorumlarda videoda görünenlerin PKK’lı ya da Suriyeli olabileceği söylendi.

teyit.org: Videonun Hatay ile ilgisi yok

teyit.org ise yaptığı araştırma sonucunda videonun Hatay ile ilgisinin olmadığını ve eski bir tarihe ait olduğunu belirtti.

Haberde “Paylaşımlarda yer alan videodan aldığımız kareleri tersine görsel arama ile arattığımızda, Arapça Step News Agency adlı bir haber ajansının Haziran 2020 tarihli haberine ulaşıyoruz. Burada videonun Suriye rejim güçlerinin şarkılar eşliğinde İdlib’deki tarım alanlarını ateşe verdiğini gösterdiği yazıyor” denildi.

Ayrıca Hatay’da rüzgar hızının saatte 70 kilometreye kadar çıkmış olmasına rağmen videoda görüntülenen zeytin ağaçlarının sallanmaması da videonun Hatay’daki yangınla ilişkisi olmamasına dair gösterilen kanıtlar arasında gösterildi.

HDP: Yangınların sorumlularını lanetliyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptıkları açıklamada “Orman yangınlarının sorumlularını lanetliyoruz” dedi.

Açıklamada “Nerede ve hangi nedenle olursa olsun, doğaya karşı geliştirilen her türlü saldırı bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılar kadar ağır bir suçtur. O nedenle doğaya yönelik her türlü saldırıyı, kimden gelirse gelsin kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu yangının Hatay’da maden ihalesine açılacak bölgelerde çıkmasına işaret eden açıklamada “Ormanlık alanlar yandıktan sonra o topraklarda yükselen otelleri ve villaları; açılan maden ve taş ocaklarını, kısacası rant uğruna ülkenin geleceğini yakan anlayışı unutmuyoruz” denildi.

İddia: Yanan yerler madene açılacak

Sosyal medyada ve çeşitli yayın organlarında Hatay’daki yangınların çıkışına yönelik ortaya atılan başka bir iddia ise yanan bölgelerin madene açılacağı oldu.

Bu iddianın kaynağı olarak ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü  tarafından Hatay’ın Antakya, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa da bulunan dokuz ayrı bölgede maden arama ve ruhsatlama için yapılan çalışmalar gösterildi.

Hatay Valiliği: Sabotaja dair kesin bilgiye ulaşılamadı

 Konuyla ilgili açıklama yapan Hatay Valiliği “Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olup konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotaj ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır” ifadelerini kullandı.

Valilik “Hem yangının seyrini hem de sabotaj ihtimalini araştırmak için bölgemizde İHA’ lar görev yapmakta kolluk kuvvetlerimizde kapsamlı bir şekilde konuyu araştırmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı ise yangının kontrol altına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bununla ilgili Valiliğimiz çok yönlü soruşturma yürütüyor. 4 şüpheli gözaltında. 2’si savcılık tarafından serbest bırakıldı, 2’siyle ilgili de işlem yapılacak. İnsansız Hava Aracı (İHA) dünden beri süreci kontrol etmemizde büyük fayda sağlıyor dedi.

Pakdemirli: Madene açılması söz konusu değil

Pakdemirli açıklamasında yanan bölgelerde maden faaliyetleri yürütüleceğine dair iddialara da yanıt verdi. Pakdemirli, “Ormanlar anayasayla korunduğu için ormanların imara açılması, madene, turizme tahsis edilmesi söz konusu değildir. Orman alanları daraltılamaz. Vatandaşlarımızın buna kulak asmamasını rica ediyorum” dedi.

Yangınların dünyanın birçok noktasında olduğunu belirten Pakdemirli, “Meteorolojik şartlar, evet, bizi zorladı ama batılı ülkeler dediğimiz ülkelerin birçoğunda milyonlarca hektar alan andı ve aylarca süren yangınlar var. ABD başta olmak üzere Avustralya’sından Brezilya’sına tutun birçok yangınla karşı karşıya kalındı, büyük can ve mal kayıpları yaşandı” ifadelerini kullandı.

Yangın Lazkiye’de de etkili oldu

Öte yandan hafta sonunda yangınlar yalnızca Hatay’da değil Suriye’nin Akdeniz kıyılarında da etki gösterdi. Özellikle Hatay sınırına yakın Çabala Mahallesi Çalıboğazı mevkisinin karşısında bulunan Lazkiye kırsalı Kelez ve Murtlu bölgelerindeki ormanlık alanın iki noktasında başlayan yangın yaklaşık iki boyunca devam etti.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü ve aynı zamanda gazetemizin iklim krizi editörü Ümit Şahin, yaptığı paylaşımda bölgede gözlemlenen yangınlar ile Eylül ayı sıcaklık anomalisi ve MeteorolojiGenel Müdürlüğü kuraklık haritasındaki kesişmelere dikkat çekti.

‘Buna iklim krizi deniyor’

Şahin yaptığı paylaşımda “Bölge geçen aylarda aşırı sıcak ve kuraktı. Önümüzdeki günlerde de aşırı sıcaklar devam edecek. Kaliforniya’da, Avustralya’da ve Sibirya’da olduğu gibi yaşadığımız bölgede de orman yangınlarının sayısı ve şiddeti iklim değişikliği nedeniyle artıyor. Buna iklim krizi deniyor” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.