KentManşetYerel

Hatay’da kazanlar Gadir-Hum için yakıldı

0

Haber: Burcu ÖZKAYA

*

Arap Alevilerin en büyük bayramlarından olan Gadir-Hum için dün gece Hatay‘da kazanlar yakıldı, bu sabah erken saatlerden itibaren ise dualar edildi, bahhurlar (tütsü) yakıldı. Samandağ Hızır Makamı Sorumlusu Mehmet Ali Dönmez, Gadir-Hum’un bir velayet bayramı olduğunu, bu nedenle Arap Aleviler için çok önemli olduğunu söyledi.

Orta Doğu‘nun birçok ülkesinde, özellikle de Lübnan ve Suriye’de kutlanan Gadir-Hum Bayramı, Türkiye’de Arap Alevilerin yoğun yaşadığı Adana, Mersin, Hatay illerinde kutlanıyor.

Adını Mekke ile Medine arasındaki Gadir-Humm bölgesinden alan bayramın kökeninde, Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nde yaptığı söylenen bir konuşma yatıyor. Peygamberin o gün  Hz Ali’yi halefi ilan ettiği gün olduğuna inanılıyor ve Alevilerce bayram olarak kutlanıyor. İnanışa göre Gadir-Hum’da cehennemin kapıları kapanıyor.

Gadir-Hum nasıl kutlanır? 

Kurban Bayramı’nı takip eden sekizinci gün başlayan Gadir-Hum’da, gece 4.00 sularında kazanlar yakılır, buğday ve etin buluşmasıyla Hrisi adı verilen geleneksel bayram yemeği yapılır ve sabah herkese dağıtılır. Kimsenin çalışmadığı, dükkânların açılmadığı bu günde, türbelerde, makamlarda dualar edilir, bahhur (tütsü) yakılır.

Bu yıl da Arap Alevileri için önemli ibadet yeri olan Hızır Makamı yine dolup taştı. Kazanlar yakıldı, akrabalar bir araya geldi, dualar okundu.

Hızır Makamı sorumlusu Dönmez, Gadir-Hum’un velayet bayramı olduğunu belirterek, “Hz. Muhammed Veda Hutbesi’nde ‘Ben kimin mevlası ise Ali de onun mevlasıdır’ diyerek velayeti Ali’ye devretmiştir. Bu ehlibeyt için çok önemlidir. Biz Arap Alevilerin 100 aşkın bayramı var ama en büyüklerinden biri Gadir-Hum’dur” dedi.

‘Dört semavi dinin kutlamasını yapıyoruz’

Leyli Cuma, Mubahale, Milad Meryem Arap Alevilerin bayramlarından birkaçı. Dört semavi dinin kutlamasını yapan nadir mezheplerden olduklarını söyleyen Dönmez, “Mubahale, Müslümanlarla Hıristiyanların barıştığı gündür. Bizim için o gün bayram olmuş ya da Milad Meryem. Meryem’in doğuşu bizim için de kutsaldır. Arap Alevilerde peygamberler yaratıcıya ulaştıran silsiledir. Dolayısıyla hepsi kutsaldır” şeklinde konuştu.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.