Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Hatay’da kaybolan ‘Adaların atları’nın Kuzey Irak’a gönderildiği iddia edildi

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) Hatay Dörtyol Belediyesi‘ne hibe ettiği atların kaybolduğu iddiasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kayıp atların Kuzey Irak’a götürüldüğü iddia edildi.

Hürriyet’ten Fatma Aksu‘nun haberine göre, atların burada kesime mi  kullanılmak üzere mi gönderildiği bilinmiyor. Bir iddiaya göre atlar önce Adana’ya, oradan da sınır illerindeki alıcılar aracılığıyla Kuzey Irak’a götürüldü.

Dörtyol İlçe Tarım Müdürlüğü kayıtlarına göre ise atlardan biri yolda, 12’si ise çiftlikte öldü. Kalan 88 at ise ortadan kayboldu. Ortaya atılan iddialardan biri de, Adana’da mikroçipleri çıkartılan atların Yasin K. isimli bir aracı tarafından önce Şırnak’a, oradan da Kuzey Irak’a satıldıkları. Bu nedenle soruşturma Hatay Dörtyol dışında Adana, Şırnak ve sınır illerinde de yürütülüyor.

Bitmeyen çile... Kayıp atlarla ilgili şaşırtan iddia

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin 16 Ocak 2020 tarihli oturumunda alınan kararla, Adalar’da atlı fayton taşımacılığı sonlandırılmış; Belediye, satın aldığı atları da bedelsiz sahiplendirmişti. Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelere, kişi ve kurumlara teslim edilen atlardan 100’ü, 13 Ağustos ve 18 Ağustos 2020 tarihlerinde, Dörtyol Belediyesi’ne hibe edildi. Kaybolmamaları için üzerlerinde çip bulunan atlardan biri, taşınma sırasında öldü. Aradan geçen süre içinde hibe edilen 99 atın kaybolduğu öne sürüldü. Cumhuriyet Başsavcılığı adli, Dörtyol Kaymakamlığı’nın talimatları doğrultusunda İlçe Tarım Müdürlüğü ise idari soruşturma başlattı.

Yapılan soruşturmada, İBB’nin Dörtyol Belediyesi’ne gönderdiği kayıp atların buradaki bir at çiftliğine verildiği ortaya çıktı. Koronavirüs yüzünden mekanlar kapanınca, günlük maliyeti karşılanamayan atlardan 10’u bakımsızlıktan ölmüş, kalanlar da çipleri çıkarılarak satılmıştı. Kayıp hayvanların nerede oldukları hala bilinmezken, soruşturma da henüz sonuçlanmadı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.