ManşetDoğa

Hatay’da iki yeni kuş türü görüntülendi

0
Fotoğraf: AA

Özellikle Doğu Avrupa ve Batı Asya‘dan süzülerek güneye göç eden kuşların rota olarak sıklıkla kullandığı Hatay‘da, iki yeni kuş türü görüntülendi. Böylece kayıt altına alınan tür sayısı 372’ye yükseldi.

Bu yılki göç sezonunda objektiflere yakalanan türler “Tepeli arı şahini (Pernis ptilorhynchus)” ve “Kıyı çamur çulluğu (Limosa lapponica)” oldu.

2014 yılından beri gözlemleniyor

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin kurulduğu 2014 yılından bu yana Hatay’ın farklı yerlerinde hem kuş hem de kelebek gözlemleri yaptıklarını söyledi. Bu yılki göç döneminde Hatay için 2 kuş türü saptadıklarını belirten Atahan, şöyle konuştu:

Bu iki yeni türümüzden bir tanesi bizim yönetim kurulu üyemiz Mehmet Atahan tarafından bulunan Tepeli arı şahini. Bu kuş esasen, Hazar Denizi civarında başlayan ve Tayland’a kadar devam eden Orta Güney Asya’nın kuşu, Türkiye’de şu ana kadar 4. defa görüldü, Hatay’da ise ilk defa eylül ayında saptadık. Bir kısmı Arap Yarımadası’nda, çok küçük bir popülasyon da Doğu Afrika üzerinde kışı geçirebiliyor. Biz kışlamak üzere göç eden bir bireye denk geldik.

Fotoğraf: AA

‘Güney yarım kürede görülüyor’

İkinci gözlemlediklerini türün ise Kuzey Avrupa, Sibirya‘nın Kuzeyi, Kuzey Amerika’nın kuzeyinde kuluçkaya yatan Kıyı çamur çulluğu olduğunu dile getiren Atahan konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu tür, kışın daha güneylere gidiyor. Güney yarım kürenin pek çok sulak alanında görülebilen bir tür. Türkiye’de daha önce bol sayıda kaydedilmiş ama biz Hatay’da daha önce gözlememiştik. Ona da Samandağ‘da Çevlik bölgesindeki küçük su birikintilerinde beslenirken denk geldik ve yaklaşık bir hafta boyunca orada kaldı. Böylece Hatay’da gözlenen, toplamda 372 kuş türüne ulaştık. Bu konuda Hatay çok iyi bir yerde.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.