2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay’da bir garip yıkım girişimi: Delil karartmaya mı çalıştılar?

0

Hatay’da pazartesi meydana gelen iki büyük ve yıkıcı depremin ardından hasar gören, ancak yıkılmayan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü‘nün bulunduğu bina bugün apar topar yıkılmaya çalışıldı.

Durumu sosyal medya hesabından haber veren avukat Bedia Büyükgebiz, Atatürk Caddesi’ndeki, işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu tek katlı binanın yıkılacağı bilgisini aldığını söyledi.

Büyükgebiz, arama kurtarma çalışması sırasında yıkımın başladığını ihbar alınca koşarak gittiği binada gördüklerini sosyal medyadan paylaştı: 

“Burası bir devlet dairesi. Okul, işyeri ve konutların laboratuvar test sonuçları var. Kanuna uygun mu değil mi bunlar var. Burası için yıkım kararı alınmış. Burada bilinmeyen onlarca enkaz var. Yüzlerce insan çalışıyor, hala girilmemiş yerler var.

Biraz önce şube müdürü Murat Alkaya geldi, ‘Burası yıkılacak. Vali yıkım kararı var’ dedi. Niye? Burası tek katlı bir bina. AFAD şu an burada. İçinde.”

İçerdeki yüzlerce klasörü gösteren avukat şöyle devam etti: “Bunların hepsinde test sonuçları var. Zemin katın kolon basıncı dayanımı 25 olması gerekirken, yediyken izin vermişler. Şimdi burası yıkılacak diyorlar.”

Enkaz haline gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının hemen yanında bulunan yapının yıkımına Hatay Valiliği tarafından karar verildiği iddia edilmişti, ancak Vali daha sonra böyle bir karar vermediklerini açıkladı.

Kendisinin ve avukat arkadaşlarının ısrarlı müdahalesiyle yıkımın şimdilik durdurulduğunu belirten Büyükgebiz şunları anlattı:

19 yaşında bir operatör çocuğa buranın yıkılması için talimat verilmiş. Yıkıma başladı ancak uyarılarımız sonucunda klasörlerin olduğu bölümle ilgili yıkım şu an için durdu. Cumhuriyet başsavcılığının, belediyenin haberi var. Buradaki belgelerin ıslak imzalı halleri de saklanıyordur ancak burada klasörlerle tamamı duruyor. Dışarıdan da görmek mümkün. Burası hasar almış bir yer değil ancak buna rağmen şube müdürü talimatıyla yıkılmak isteniyor.”

Yıkımına başlanan ancak avukatların müdahalesiyle durdurulan binada Hatay ve ilçelerindeki binaların teknik verileri, raporları,  laboratuvar test sonuçları gibi önemli bilgiler bulunuyor.

Yıkımın sorumlularından hesap sorulabilmesi için çöken binaların sicil kayıtları kritik önemde.

Aslında söz konusu kayıtlar dijital ortamda da tutuluyor. Binadaki evrakta yer alan bilgiler, ilgili bakanlıklara ve müdürlüklere iletiyor, kayıtlar E-devlet üzerinden saklanıyor. Buna karşın dijital belgelerin saklanma süreleri kısıtlı olduğu için, ıslak imzalı, asıl evrakın korunması önem taşıyor.

Ayrıca mahkeme dosyası için devlet kurumlarından resmi bir evrak istendiğinde ıslak imzalı evrak talep ediliyor.

Söz konusu evrakın dijital ortama aktarılıp aktarılmadığı, aktarıldıysa eksizsiz olup olmadığı ise bilinmiyor.

Bu ne acele?

Bir kısmı yıkılan binada etrafa saçılmış durumda bulunan evrakın bir bölümü, Büyükgebiz ve Çağdaş Hukukçular Derneği‘nden avukatlarca toplansa da dozerin girdiği yerdeki enkazda daha onlarca evrak var.

Bedia Büyükgebiz, enkazla birlikte yok edilmek istenen dosyalar içinde yer alan kendi gördüğü bir evrakta, bir binadan alınan karot örneğinde basınç dayanımının 8 olduğunu, ancak bu değerin normalde en az 25 olması gerektiğini söyledi.

“Biz bir canlı umuduyla enkazları kontrol ediyoruz. İnsanlar ölülerine tek parça ulaşmak için vinç ve kepçe istiyor” diyen avukat Büyükgebiz, hiçbir risk barındırmayan ve içinde binlerce evrak olan bir binanın alelacele yıkılmaya çalışılmasına dikkat çekti.

Yıkılmak istenen binada bulunan evrakın, depremde yıkımla ilgili başlatılan ve başlatılacak olan soruşturmalarda delil niteliği taşıdığına vurgu yapan Büyükgebiz, avukat arkadaşlarıyla birlikte gece boyu binanın önünde nöbet tutacaklarını da ekledi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.