2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem

0

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken bölgeden korkutan bir deprem haberi daha geldi.

AFAD ve Kandilli Rasathanesi saat 20.04’te merkez üssü Hatay‘ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem çevre illerde de hissedildi.

Arka arkaya iki deprem

Bu depremden üç dakika sonra Samandağ ilçesinde saat 20.07’de bir deprem daha oldu. 5.8 büyüklüğündeki depremin yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği öğrenildi.

Samandağ’da saat 20.19 ve 20.24’te 5,2 büyüklüğünde iki sarsıntı daha kaydedildi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine, “Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor” dedi.

Çadırlardaki sobalar devrildi

CNN Türk canlı yayınında deprem sırasında yayında olan muhabir Buse Deviren, deprem anında çadırlardaki sobaların devrildiğini söyledi. Deviren, “İnsanlar çadırlarından bile çıktılar. İnsanlar ağaçların devrilmesinden bile korktular” ifadelerini kullandı.

AFAD’ın Twitter hesabındaki paylaşımda ‘Önemli’ notuyla “Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Doğru bilgi için resmî kaynakları takip edin” uyarısı yapıldı.

Sarsıntının ardından ilk depremlerde hasar alan binaların yıkıldığı, ortalığı toz dumanlarının kapladığı bildirildi. Çok sayıda ambulansın da kent içinde harekete geçtiği görüldü.

AFAD ayrıca vatandaşların sahil şeridinden uzak durması, denizin 50 cm’e kadar yükselebileceği uyarısı yaptı.

Artçı değil, bağımsız deprem

Jeolog Okan Tüysüz de NTV canlı yayınında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu tetiklenen bir deprem bu artçı bir deprem değil. Antakya’nın içerisinden Akdeniz‘e bir fay var. Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Orada birkaç bin yılda bir deprem oluyor ama dengeler büyük ölçüde değişti. 6 Şubat’ta olan depremin kuzeyi. Bingöl-Palu bölgesi de stres biriken ve tetikleme olacak olan bölgeler. Bu bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. 6.4 yüzeye çıkan ve yüzey kırığı yaratan bir faydır. Antakya-Samandağ’da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir.”

Ortadoğu’da birçok ülkede hissedildi

Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı da salladı.

Deprem Lübnan‘da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti.

Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır‘da da hissedildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.