2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay: Su yok, yakıt yok, acılarımız enkazın içine gömülüp kaldı

0
İskenderun
Fotoğraf: Nazire Gülenay

Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 il bir enkaza dönüştü. Üst üste gerçekleşen depremlerin ardından artçılar da devam ediyor. Depremin enkaz haline getirdiği şehirlerden biri de Hatay oldu. Hatay için on binlerce insan dün (6 Şubat) sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu. Depremden onlarca saat sonrasında bile bölgeye arama kurtarma ekiplerinin gelmediği bildirildi.

Birçok insan enkaz altından konum bildirmesine rağmen vatandaşlar için ekipler sevk edilemedi. Kentteki son durumu Gazeteci Nazire Gülenay, enkaz altında kalan yakınlarından haber bekleyenlerden biri. İskenderun, Paç Meydanı‘ndan Gazeteci Gülenay içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle anlatıyor:

“İyi değiliz. Hatay‘ın yüzde 80’i yerle bir olmuş. Birçok ibadet yerleri yıkıldı. İskenderun‘da kiliseler yıkıldı. Bugün bütün marketler talan edildi. Buna müsaade edenler de polislerin kendisi. Kesinlikle karışmadı. İnsanlar ihtiyaçlarını aşacak şekilde, diğer insanları düşünmeden yağmaladı. Bize battaniyeler gelmedi daha. Herkes yakınlarını sabaha kadar bir umut bekliyor. Çalışmalar var ama hızlı değil. Ama bugün çalışmalar biraz daha yoğunlaştı. Can kaybı sanıyorum ki; bin üç yüzü geçmiş durumda. Hastane bu konuyla ilgili bilgi vermek istemiyor bize. Bu konuyla ilgili hiç haber dahil yapılması istenmiyor.”

İskenderun, Fotoğraf: Nazire Gülenay

İskenderun’un çok soğuk bir gece geçirdiğini aktaran Gülenay, arabalara sığınmak zorunda kaldıklarını ve benzinlerinin bittiğini söyleyerek şunları aktarıyor:

“Donduk. Asıl hastalık bundan sonra başlayacak. Yakıt yok. Benzini kredi kartlarıyla değil, peşin bir şekilde satıyorlar. İnsanlar su ihtiyaçlarını marketleri yağmalayarak sağlamaya başladı. Su yok. AFAD’dan gelen yardımlar süt, çocuk bezi öğleden sonra geldi. Çorba ve pilav öğleden sonra verildi. Gelen araba sadece minibüs şeklinde bir araç. Dört koldan çalışmaları gerekirken sadece bir koldan çalışıyorlar.

İskenderun, Fotoğraf: Nazire Gülenay

İskenderun, Fotoğraf: Nazire Gülenay

Hepimiz dışarıdayız, evlere giremiyoruz. Yollar kapanmış enkazdan dolayı, köprüler yıkılmış. Hastane yoluna girmekte zorluk çekiyoruz enkazdan dolayı. Şehrin tüm merkezi, caddeleri, sokakları enkaz altında. Antakya daha da kötü. Gazeteci arkadaşlarımı kaybettim. Hala göçük altındalar. Çok yakın dostlarımız. İnsan hakları mücadelesi alanında emek veren arkadaşlarımız hep göçük altında. Büyük bir acı. Acılarımız o enkazın içine gömülmüş kalmış. Yardımlara ihtiyacımız var. ”

Gazeteci Vedat Örüç ise kentteki manzaranın çok kötü olduğunu söylüyor. Depremin ilk gününden itibaren Antakya’da bulunan Örüç, AFAD ve kurtarma ekiplerinin bugün saat 9.30’dan sonra ancak bölgeye geldiğini aktarıyor. Ekipler gelene kadar, yani bir gün boyunca, halkın kendi imkanlarıyla enkaz altında kalmış yakınlarını çıkarmaya çalıştıklarını belirten Gazeteci Örüç, şunları aktarıyor:

Antakya‘da neredeyse yıkılmamış bina kalmadı; dört binanın biri yıkılmış halde. Kalan bir tanesi de ağır hasarlıydı; bir artçı sarsıntıyla o da yerle bir oluyordu. Hastane, karakol, kültür merkezi gibi bölgedeki vatandaşların sığınabileceği hiçbir bina yoktu. Hastaneler de yerle bir olmuştu. Tedavi edecek zaten personel de bulunmuyordu. Dün gece İstanbul’dan gönüllüler geldi. Şehrin dışında bir şehir hastanesi vardı, o da ağır hasar almıştı. Yaralılar bahçesinde tedavi edildi.”

İskenderun, Fotoğraf: Nazire Gülenay

İskenderun, Fotoğraf: Nazire Gülenay

Çok fazla can kaybı olduğunu vurgulayan Gazeteci Vedat Örüç, enkaz altında da çok fazla insan olduğunu ve arama kurtarma ekiplerinin geç gelmesinden dolayı enkaz altında yaşayan insanların da öldüğünü aktarıyor:

“Biz gün aymamışken enkazın altından seslerini duyduğumuz insanların gün aydıktan sonra ölü bedenlerine ulaşıldı. Kendi imkanlarıyla insanlar bir şekilde kurtarmaya çalışıyordu. Son anda bölgeye çok sıkı yardım ve dayanışma sağlandı. Hem Türkiye‘den hem de Avrupa‘dan çok sayıda arama kurtarma ekipleri geldi. Enkaz altında olan insanlar kurtarılmaya çalışıldı. İskenderun’da da benzer bir durum var.”

İskenderun’da liman yanmaya devam ediyor

İskenderun’un bir diğer gerçeği de yanmaya devam eden limanı. Kahramanmaraş merkezli ikinci depremin ardından İskenderun Limanı’nda devrilen konteynerlerle çıkan yangın hala devam ediyor. Hatay’ın üzerinde gerçek bir kara bulut gibi duran yangın iki gündür sürüyor:

You may also like

Comments

Comments are closed.