2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriEkolojiManşetSağlıkVideo

Hatay moloz altında: Yüzde 90 oranda asbeste rastlandı

0

Video&haber: Hakan TOSUN

Dron: Gökhan MEZARCI

*

Hatay depreminin ardından yaşanan en büyük sorunlardan biri olan moloz dağlarına henüz çözüm bulunabilmiş değil. Ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla başlayan moloz kaldırma işlemi bütün tepkilere rağmen artarak devam ediyor. Başlangıçta iki noktaya boşaltılan molozlar mahalle araları da dahil olmak üzere 22 noktaya boşaltılmaya başlandı. Vatandaşlar tedbirsizce çevreye yığılan molozlar nedeniyle insan sağlığının yanında zeytin ağaçları, sulak alanlar ve yaşam alanları büyük tehdit altında olduğunu onlarca kez dile getirmiş durumda. İşte depremin ardından zeytinliklerin üzerinde yükselen moloz yığınları:

Bölgeyi ziyaret eden İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri de yaptıkları incelemeler sonucunda Anayasa’nın 56. maddesi ve 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanunu‘nun ihlal edilerek deprem molozlarının tarım alanlarına, su havzalarına dökülmesi nedeniyle kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Koalisyon ile birlikte alanda incelemelerde bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Medet Güney, depolama alanlarının evler, seralar, orman arazileri ve dereler gibi yaşam alanları yakınına yapıldığını, molozların içinden sadece demirlerin ayrıştırıldığını söylüyor. Güney, evsel atıklar, tıbbi ve tehlikeli kanserojen atıkların ayrıştırılmadığını tespit ettiklerini, aldıkları numunelerin incelenmesi sonucunda yüzde 90 oranında asbeste rastladıklarını belirtiyor.

İklim Adaleti Koalisyonu’ndaki Türk Tabipleri Birliği (TTB) temsilcisi olan Demet Parlar ise üç kilometre yakınına kadar hiçbir endüstriyel yapılanmanın, toz çıkaracak bir fabrikanın kurulmaması gereken zeytinliklerin üstüne milyonlarca ton deprem yıkıntılarının boca edildiğini deprem yasasına göre bile bu işlemin suç olduğunu hatırlatıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.