2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay Havalimanı’nın yolcu taşımacılığını kaldıramayacağı ortaya çıktı

0

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus gibi ticari firmaların Hatay’a yolcu taşımamasının altında yatan neden ortaya çıktı. İktidarın ‘onarıldığını’ iddia ettiği Hatay Havalimanı pistinin ticari yolcu taşımacılığını kaldıramayacağı öğrenildi.

Türk Hava Yolları ve Pegasus’un Hatay’a uçuşları 17 Mayıs’a kadar durdurulmuş, bir THY yetkilisinin kendilerine uçuşların durdurulması için talimat geldiğini, nedenininse belirtilmediğini söylemişti. Söz konusu haberin ardından THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter’dan açıklama yayınlayarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 16 Şubat’ta NOTAM (havacılık bildirisi) yayınladığını, bu sebeple ‘gidiş’ yolcusu alınmadığını söyledi.

Diken‘den Altan Sancar‘ın aktardığına göre; DHMİ ve THY yetkilileri, Hatay Havalimanı’na ticari yolcu uçaklarının tam dolulukta inmesinin ‘risk teşkil edeceğini’ belirtti.

Yetkililerin aktardığına göre onarıldığı belirtilen pistteki eksen kayması pist uzunluğunu kısalttı. Bu nedenle tam doluluktaki uçaklarının inişte pistte ‘çökmeye neden olabileceğinden’ endişe ediliyor. Ayrıca dolu uçakların durma mesafesinin uzaması nedeniyle pist dışına çıkma tehlikesi bulunuyor.

Kalkış yapan uçaklar için ise mesafenin ‘yeterli’ olduğunu söyleyen yetkililer bu açıdan ‘sorun bulunmadığını’ söyledi. Yetkililer, ‘havacılıkta risklerin göze alınamayacağını’ söyleyerek uçuşların bu nedenle yapılamadığını belirtti.

Hatay Havalimanı pistinin 918 metresinin henüz uçuşa hazır olmadığı için kapalı tutulduğu da öğrenildi. Havalimanı personeli her uçuş öncesi ve sonrası pistte görsel olarak da kontroller gerçekleştirilerek uçuş güvenliği sağlıyor.

Ekşi’nin işaret ettiği 16 Şubat’taki NOTAM’da pistin yalnızca VİP uçuşlar ile insanı yardım uçuşlarına açık olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Mart’taki açıklamasında şunları demişti:

“Depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nı bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirdik. Çalışmaların kolaylaşmasını sağladık. Ama gel gör ki ana muhalefet ‘Havalimanını biz onardık’ yalanını ortaya attı. ‘Oranın hafriyatını biz taşıdık’ yalanını ortaya attı. Yaptıkları böyle bir şey yok.”

You may also like

Comments

Comments are closed.