2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Hatay: Ekipmana ihtiyaç var, trafikten ambulanslar hareket edemiyor, ölü sayısı binlerin üzerinde

0
Hatay, Fotoğraf: Vedat Örüç

Haber: Vedat Örüç

*

Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 il bir enkaza dönüştü. Üst üste gerçekleşen depremlerin ardından artçılar da devam ediyor. Depremin enkaz haline getirdiği şehirlerden biri de Hatay. Hatay için on binlerce insan 6 Şubat’ta sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu. Çağrıların ardından bölgeye nihayet dün yardım ve arama kurtarma ekipleri ulaşabildi.

Dünden bu yana bölgeye yoğun bir şekilde Türkiye’nin her bir bölgesinden temel gıda ihtiyaçları yardımı ulaştı. AFAD tarafından yeterli olmasa da uygun olan alanlarda çadırlar kuruldu. Depremzedeler ve yakınları bu çadır alanlarında kalmaya başladı.

Hatay, Fotoğraf: Vedat Örüç

‘Bölgede ölüm oranı açıklanan resmi rakamların üzerinde’

Hayatını kaybeden binlerce insan var. Morg ya da cesetleri muhafaza edecek bir yer olmadığı için cesetler boş alanlara, kaldırım kenarlarına terkediliyor. Ya da yıkanmadan, kefenlememeden gömülüyor. Dolayısıyla bu ölümlerin çoğu henüz kayda alınmadı. Bölgede ölüm oranı açıklanan resmi rakamların üzerinde.

Hatay, Fotoğraf: Vedat Örüç

Hatay, Fotoğraf: Vedat Örüç

Hatay’a ülkenin birçok bölgesinden ve dünyanın hemen hemen her yerinden arama kurtarma ekipleri geldi. Bölgede hemen hemen yıkılan her binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Küçük el aletlerine ihtiyaç var

Ancak yeterli sayıda ekipman yok. Kepçe ve ağır iş makinelerinin azlığı dikkat çekiyor. Ayrıca en çok ihtiyaç duyulan malzemeler arasında küçük el aletleri yer alıyor. Matkap ve hilti gibi ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Ekipman eksikliğinden insanlar artık çekiç ve balyozları kullanmaya başlamış durumda. Ayrıca jeneratör eksikliği nedeniyle de gece çalışmalar oldukça zor şartlarda yapılıyor. Gece çalışmalarında jeneratör eksikliğinden ya araba farları yakılıyor ya da kafa ışıkları. Onların şarjı bitince çalışamıyor insanlar.

Kentte büyük bir benzin ihtiyacı var. İskenderun ya da Antakya’da benzin bulmak mümkün değil, vatandaşlar benzin bulabilmek için çevre illere doğru hareket ederek otobanda benzin istasyonu arıyor.

Koordinasyon sorunu hala çözülemedi

Ayrıca bölgeye dünyanın hemen her yerinden arama kurtarma ekipleri geldi ve Türkçe bilmedikleri için zorlanıyorlar. Bölgedeki gazeteciler yabancı ekiplere dil konusunda yardımcı oluyor ancak koordinasyon sağlanabilmiş değil. Disiplinli bir şekilde hareket edilmediği için büyük bir koordinasyon sıkıntısı bulunuyor. Hem depremzedeler hem arama kurtarma ekipleri arasında sağlıklı iletişim sağlanmıyor. İlde koordinasyonu sağlayacak hala yetkili bir insan yok. Hemen hemen her köşede diz çöküp ağlayan insanlar var.

Hatay’da bulunan vatandaşların çoğu yakınlarını kaybetti. Bazılarının ise yakınları hala enkaz altında. Umutlu bekleyiş sürüyor.

Öte yandan Antakya Akveler Mahallesi’nde bulunan bir binada yaklaşık 56 saat sonra göçük altında kalan 20 kişiden 12’si sağ olarak kurtarıldı. Arama kurtarma Ekipleri göçük altında kalan 8 kişi için çalışmaya devam ediyor:

Yol yok: Vatandaşlar depremzedeleri kendileri ambulansa götürüyor

Öte yandan bölgeye çok fazla araçlı giriş olduğu için bölgenin yolları da çökmüş durumda. Yoğun bir araç trafiği söz konusu. Bölgede hastaneler de yıkık. Ambulanslar ise trafikten rahat hareket edemiyor. Bu nedenle enkazdan kurtarılan yaralılara geç müdahale ediliyor. Mahalle aralarına ambulanlaslar giremiyor. Bu nedenle insanlar kendi imkanlarıyla enkaz altından çıkardıkları depremzedeleri ambulansın ulaşabileceği noktalara götürüyor. Ambulanslar ise bu noktalardan depremzedeleri alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.