2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Hatay afete teslim: Bir hafta geçti, halen telefon ve internet bağlantısı sağlanamıyor

0
Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Video haber: Gürcan ÖZTÜRK

*

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay‘ın merkezi Antakya, yerle bir oldu. Neredeyse yıkılmamış bina kalmayan şehir merkezinde, arama-kurtarma çalışmaları hala devam ediyor.

Hatay, depremin yıkıcı sonuçlarını en net şekilde gözler önüne seren kentlerden biri. Antakya şehir merkezi, adeta atom bombası atılmış bir şehri andırıyor.

Tarihi bir kent olarak da bilinen Hatay’da birçok binanın yanında tarihi yapılar da yıkıldı. Hatay’daki Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Meclis Binası olan ve günümüzde Kültür Merkezi olarak kullanılan ve Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında inşa edilen tarihi bina da deprem sonrası yıkılan yapılar arasında yer aldı. Meclis binasının karşısındaki tarihi Ulucami de yıkıldı. Tarihi öneme sahip antik kentler de depremden büyük hasar almış durumda.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Öte yandan kentte evlerini kaybeden insanların yardım bekleyişi devam ediyor. Gıda ve çadır ihtiyacının yanı sıra, depremzedeler hijyen koşullarının sağlanmasına da acil ihtiyaç duyuyorlar. Seyyar tuvalet ve banyo ihtiyacının yanı sıra genel kullanım için de suya gereksinim duyuluyor. Şehrin altyapısının zarar görmesi de sanitasyon için engel teşkil ediyor.

Hatay merkezine en yakındaki baraj olan Yarseli Barajı‘nın su seviyelerinin önemli ölçüde azalması da endişeye sebep oluyor.

Hatay’da deprem nedeniyle yıkılan veya zarar gören binalar arasında hastaneler, okullar ve yurtlar da yer alıyor. İskenderun’da Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlar yıkılırken, Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda da göçük ve hasarlar oluştuğu belirtiliyor. Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan Alice Tesisleri‘nin de yıkıldığı, ancak boş olduğu bildiriliyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Kentte, yıkılmayan binaların çoğunluğu ya orta ya da ağır hasarlı. Yetkililer, hasar tespit çalışması yapılmadan ve onay verilmeden vatandaşların evlere girmemesi konusunda uyarılarına devam ediyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Şehirde zaman zaman korkutan artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Dün (11 Şubat) saat 20.20 sularında Antakya merkezli olarak meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki deprem de artçı sarsıntılar nedeniyle yaşanan korkuları tazeledi. Halk, korkudan ötürü sağlam binalara dahi girmekten kaçınıyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Şehrin alt yapısı çöktüğü için vatandaşlar kullanılabilecek su veya elektrik bulamıyor ve hijyen sıkıntısı yaşıyor. Şehrin sokaklarında şimdiden kokular yükseliyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

GSM operatörlerinin ve internetin yaygın olarak çekmediği şehirde iletişim zorlukla yürütülüyor. Ayrıca kent genelinde güvenlikle ilgili sorunlar yaşanıyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Kentte yaşam yakın zamanda normale döneceğe benzemiyor. Şehrin toparlanması yıllar alacak gibi görünüyor. Sorunların kısa vadede çözülmesi mümkün durmuyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Hatay’daki fiziksel sorunlardan özellikle insanların barınma sorununa ve hijyene öncelik verilmesi gerekiyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

You may also like

Comments

Comments are closed.