Doğa MücadelesiManşet

Hasankeyfte uluslararası dayanışma: Hasankeyflilerle Amazon yerlileri Ilısu şantiyesini kapattı

0

Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye’deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri antik Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde protesto düzenleyerek, baraj alanının girişini geçici olarak kapattılar.

Aralarında Amazon yağmur ormanlarında baraj karşıtı mücadeleleriyle tanınan ünlü Kayapo Kabilesinin Şefi Megaron Txucarramae’nin ve Hasankeyflilerin de olduğu 20 eylemci, üstünde İngilizce ve Türkçe “Nehirler birleştiri, barajlar böler: Ilısı ve Belo Monte’yi durdur” yazan bir pankart açtı.

Ilısu Barajı şantiyesindeki eyleme katılan Kayapo kabilesinin lideri Megaron Txucarramae “Şingu Nehri’ni Belo Monte’den kurtarmak için sürdürdüğümüz mücadele, Dicle Nehri’ni Ilısu Barajı’ndan kurtarmak için sürdürülenden farklı değildir. Biz hükümetlere, insanları ve kültürleri var eden nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik” dedi.

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç yaptığı açıklamada, “Ilısu Baraj projesi durdurulmadan ve Hasankeyf kurtarılmadan Türkiye’deki barış süreci tamamlanamaz. Aynı zamanda, Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının barajlarla tutulması Türkiye hükümetinin komşularıyla ‘sıfır sorun’ politikasıyla çelişmektedir. Çünkü Orta Doğu’da giderek artan su krizi bölgede gerilimin giderek artmasına sebep olabilir” dedi.

Doğa Derneği ve uluslararası DAMOCRACY hareketi işbirliğiyle bir araya gelen uluslararası delegasyon, barışçıl protestosunu gerçekleştirmeden önce ise 20 Mayıs’ta Diyarbakır’da resmi temaslarda bulundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret eden delegasyon, sadece Mezopotamya bölgesi için değil, tüm dünyada yıkıcı etkileri olacağı bilinen Ilısu Barajı’na karşı, muhalefetin ve yerel yönetimlerin de mücadeleye aktif destek vermesinin önemine dikkat çekti.

(T24)

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.