Uydu fotoğraflarına göre kapakların kalıcı olarak kapatıldığını açıklayan Koordinasyon, “Büyüyen gölet tarihi ve yaşamı tehdit ediyor” dedi.
Su tutmaya başlayan Ilısu Barajı‘nın kapaklarının kapatılması nedeniyle Hasankeyf ve bölgedeki doğal yaşam sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Hasankeyf Koordinasyonu, baraj kapaklarının kapatıldığına ilişkin uydu fotoğrafları paylaştı. Koordinasyon, mevcut duruma ilişkin “baraj kapaklarının deneme amacıyla değil, kalıcı amaçla kapatıldığı uydu fotoğraflarından anlaşılıyor. Buradaki amacın toplumu ve kamuoyunu bir oldu bittiyle karşı karşıya bırakmak olduğu anlaşılmaktadır” açıklamasını yaptı.
19, 24 ve 29 Temmuz günlerine ait uydu görüntülerini paylaşan koordinasyon, baraj gölünün her gün büyüdüğünü bu nedenler bölgede yaşayan insanların tedirgin olduğunu belirtirken “Suyun yerleşim ve ziraat alanlarına ne zaman ulaşacağını bilmemektedir” dedi.
Uzun zamandır ‘Hasankeyf Su Altında Kalmasın’ kampanyası yürüten inisiyatif, uyarıda da bulundu: “Kapakların kalıcı kapatıldığı düşünüldüğünde uydu görüntülerinin sağladığı veri ele alındığında birkaç ay içerisinde antik Hasankeyf şehri sular altında kalacak. Yine vadi boyunca bulunan 300 höyük su altında kalacak. Bu 300 höyükten sadece bir tanesi olan Hasankeyf Höyüğü’nün üstü betonla kapatılmış durumda. Diğer höyüklerle ilgili şu ana kadar yapılmış her hangi bir açıklama bulunmamaktadır.”
Ilısu Barajı ve HES projesinin Antik Kent ve Dicle Vadisi için artık risk değil tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Hasankeyf Koordinasyonu, “Ilısu Barajı ve HES projesi bir an önce durdurulmalı, baraj kapakları kontrollü açılarak ortaya çıkan gölet boşaltılmalı” çağrısı yaptı.