Dünya

Harekete geçtiler: Quebec Krileri Ottowa’ya yürüyor

0
Yedi Kri, 1500 kilometre güneydeki Ottowa’ya doğru Ocak ayında yola çıktıklarında hava -40 dereceydi. Kri'ler, Parliament Hill’de bulunan parlementoya 25 Mart’ta ulaşmış olmayı hedefliyorlar. Foto: Nishiyuujourney.ca

The Star.com’da yer alan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Bora Kabatepe‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Şef Theresa Spence’in açlık grevinden ilham alan bir grup Kri, Hudson körfezinden Ottowa’ya kadar 1500 kilometre katedecekleri iki aylık bir yürüyüşteler.

Bir grup Büyük Balina Krisi, Ocak ayında Hudson Körfezi’nin suları donukken ayaklarına mukluklarını (ç.n. Kutup yerlileri tarafından giyilen ve çoğunlukla fok ya da ren geyiği derisinden yapılan çizmeler), sırtlarına da parkalarını geçirerek Ottowa’ya doğru destansı ve buz gibi soğuk bir yürüyüşe çıktı.

 

 

Yedi Kri, 1500 kilometre güneydeki Ottowa’ya doğru Ocak ayında yola çıktıklarında hava -40 dereceydi. Kri'ler, Parliament Hill’de bulunan parlementoya 25 Mart’ta ulaşmış olmayı hedefliyorlar. Foto: Nishiyuujourney.ca

 

Attawapiskatlı (ç.n. Attawapiskat Kuzey Ontario’da bulunan izole edilmiş bir yerli Kanada topluluğudur) Theresa Spence’in kendilerinden 1500 kilometre güneydeki açlık grevinden ilham alan 6 genç ve bir 49 yaşında usta avcı, yerli halkların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek için kendilerinin de bir şey yapmaları gerektiğini düşünerek tüm ülkede devam eden “Artık Durmak Yok!” (Idle No More) hareketine katılmışlar.

Bundan iki ay geçtikten sonra ve hava -40 dereceyken, Quebec’teki Whapmagoostui-Kuujjuaraapik’ten ayrılmalarından beri 1000 kilometrenin üzerinde yol yaptılar ve yol üzerinden 100’e yakın kişinin kendilerine katılmalarını sağladılar.

Yürüyüşün sözcülerinden Matthew Mukash, geride kalmasına rağmen gözlerini onlardan ayırmazken “Onlar çok azimli” diyor. “İkinci günün akşamında hava -58’e düştü ve onlar çadır bezleriyle sarılmış barınaklarına girerek uyudular. Böyle böyle 1 ay devam ettiler.”

Bu hafta grup Algonquin bölgesine ulaştı. Lac-Simon halkı tarafından coşkulu bir şekilde karşılanan grup tüm halkın katıldığı bir ziyaretle ağırlandı

Whapmagoostui Şefi Stanley George yayınladığı destek mektubunda “Bunlar birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan zamanlar” diyordu. “Gençlerimiz, tarihsel dostlarmızla aralarındaki geleneksel bağları Kriler, Algonkinler, Mohavk’lar ve diğer öncü toplumlar arasındaki ticaret yollarını yeniden kurarak güçlendirecekler”.

Yürüyüş ziyafet sonrası devam ettiğinde kafileye, ilk haberi aldıklarından beri yürüyüşe eklenmek için çalışmalarını sürdüren bir grup daha eklendi.

Kafile 25 Mart’ta Yeni Demokrasi’den parlemento üyesi Romeo Saganash’in onurlarına bir “Hoşgeldiniz!” eğlencesi düzenleyeceği Parliament Hill’e ulaşmış olmayı hedefliyor.


Yeşil Gazete için çeviren: Bora Kabatepe

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(The Star, Yeşil Gazete)

 


More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.