Türkiye

Hamzaoğlu davasında Etik Kurul şaibesi

0

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu şarlatanlıkla itham etmesi üzerine Onur Hamzaoğlu’nun açtığı tazminat davasının ikinci duruşmasında bir skandal yaşandı.

Daha önce de yazdığımız gibi Kocaeli Belediyesi, Dilovası’nda endüstrileşmeye sağlık bağlı sorunlarıyla ilgili çalışmasını kamuoyuna sunduğu için Hamzaoğlu’nu halkı panik ve isyana sürüklemek suçlamasıya savcılığa şikayet etmiş, savcılık da hazırladığı dosyayı, söz konusu fiilin incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne göndermişti.

15 Eylül günü gerçekleşen duruşmada Kocaeli Belediyesi avukatları, Kocaeli Üniversitesi Etik Kurulu’nun soruşturması devam ederken ve rapor henüz verilmemişken Etik Kurul soruşturma raporunun Hamzaoğlu aleyhine sonuçlandığı yönünde üniversiteden duyum aldıklarını ifade ettiler.

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi yaptığı yazılı açıklamada bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Etik Kurul Yönergesinin birinci maddesi soruşturmaların gizliliği esasına dayanmaktadır. Buna rağmen böyle bir duyumun mahkemede dile getirilip üstelik olumsuz sonuçlandığının iddia edilmesi üniversitede yürütülen süreçleri şaibe altında bırakmaktadır. Kaldı ki konu hakkında Türk Biyoetik Derneği’nin görüşü tam aksine böylesi bir çalışma yürütmenin kamu yararına olduğu ve kamuoyu bilgilendirilmesinde hiçbir etik sorun bulunmadığı yönündedir.

Türk Tabipleri Birliği olarak Kocaeli bölgesindeki çevre kirliliğinin yol açtığı halk sağlığı sorunlarının ve ülkemiz bilim insanlarının akademik özgürlüğünün savunucusu olacağımızı bir kez daha karlılıkla iletiriz. Bu bağlamda Kocaeli bölgesi çevre kirliliği konusunda bir rapor hazırlanacak ve bu konuyu kapsamlı bir biçimde ele alan bir sempozyum düzenlenecektir.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.