Hamzaoğlu davasında Etik Kurul şaibesi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu şarlatanlıkla itham etmesi üzerine Onur Hamzaoğlu’nun açtığı tazminat davasının ikinci duruşmasında bir skandal yaşandı.

Daha önce de yazdığımız gibi Kocaeli Belediyesi, Dilovası’nda endüstrileşmeye sağlık bağlı sorunlarıyla ilgili çalışmasını kamuoyuna sunduğu için Hamzaoğlu’nu halkı panik ve isyana sürüklemek suçlamasıya savcılığa şikayet etmiş, savcılık da hazırladığı dosyayı, söz konusu fiilin incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne göndermişti.

15 Eylül günü gerçekleşen duruşmada Kocaeli Belediyesi avukatları, Kocaeli Üniversitesi Etik Kurulu’nun soruşturması devam ederken ve rapor henüz verilmemişken Etik Kurul soruşturma raporunun Hamzaoğlu aleyhine sonuçlandığı yönünde üniversiteden duyum aldıklarını ifade ettiler.

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi yaptığı yazılı açıklamada bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Etik Kurul Yönergesinin birinci maddesi soruşturmaların gizliliği esasına dayanmaktadır. Buna rağmen böyle bir duyumun mahkemede dile getirilip üstelik olumsuz sonuçlandığının iddia edilmesi üniversitede yürütülen süreçleri şaibe altında bırakmaktadır. Kaldı ki konu hakkında Türk Biyoetik Derneği’nin görüşü tam aksine böylesi bir çalışma yürütmenin kamu yararına olduğu ve kamuoyu bilgilendirilmesinde hiçbir etik sorun bulunmadığı yönündedir.

Türk Tabipleri Birliği olarak Kocaeli bölgesindeki çevre kirliliğinin yol açtığı halk sağlığı sorunlarının ve ülkemiz bilim insanlarının akademik özgürlüğünün savunucusu olacağımızı bir kez daha karlılıkla iletiriz. Bu bağlamda Kocaeli bölgesi çevre kirliliği konusunda bir rapor hazırlanacak ve bu konuyu kapsamlı bir biçimde ele alan bir sempozyum düzenlenecektir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR