Dünya

Hamas FKÖ’ye katılmayı kabul etti

0

Hamas, Filistin bağımsızlık hareketinin çatı örgütü olarak görülen Filistin Kurtuluş Örgütü‘ne katılmayı kabul etti.

AP’nin haberine göre Hamas lideri Halid Meşal, FKÖ liderlik seçimleri için hazırlık yapacak komiteye katıldı. Bu gelişme uzun süredir Hamas ve El Fetih arasındaki bölünmüşlüğün birleşmesi yolunda önemli bir adım olarak nitelendirildi. Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin bağımsızlık hareketinin çatı örgütü olarak görülüyor.

Filistin’de seçimlerin düzenlenmesinin birkaç yıl alacağı tahmin ediliyor, ancak Meşal’in FKÖ’ye katılması Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la birlikte çalışacağı anlamını taşıyor. Meşal’in FKÖ’ye katılmayı kabul etmesi Gazze Şeridi’nin kontrolünün 2007 yılında Hamas’ın denetimine geçmesiyle bütün tarafların uzlaşması için önemli bir adım.

İSLAMİ CİHAD DA FKÖ’YE KATILABİLİR
Birleşik bir parlamento için Batı Şeria ve Gazze’de gelecek yıl ayrı ayrı seçim yapılması planlanıyor. Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın lideri olduğu El Fetih hareketi FKÖ şemsiyesi altında bulunan gruplar içindeki en büyük örgüt durumunda bulunuyor. Öte yandan İslami Cihad örgütünün de FKÖ’ye katılmasının görüşüldüğü kaydedildi.

HAMAS NASIL KURULDU
Hamas 1987’de Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından ilk intifada başlangıcında Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu.

Hamas 1988 yılında Filistin Kurtuluş örgütü ile çatışma noktasına geldi. 1992 yılında Gazze’de 600 camisi bulunan örgüt, sendikalar, üniversite ve meslek kuruluşlarında örgütlenmeye başladı. 2005 seçimlerinde Hamas oyların yüzde 33’ünü alırken, El Fetih yüzde 56 oy aldı. 16 Aralık 2005’te yapılan Batı Şeria’daki yerel seçimlerde de Hamas önemli bir başarı elde etti. Gazze’deki seçimi kazanan Hamas 2007 yılından bu yana bu bölgeyi tek başına yönetiyor. Örgütün askeri kanadı ise İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail’e yönelik intihar saldırıları düzenledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.