ManşetTürkiye

Halkların Demokratik Kongresi: “Başlatılan diyalog ve çözüm süreci sabote ediliyor.”

0

Halkların Demokrasi Kongresi, bir açıklama yaparak Paris’te PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in bir suikast somnucu öldürülmelerine tepki gösterdi. HDK, “AKP Hükümeti zan altında kalmak istemiyorsa, suikastın arkasındaki güçlerin ve katillerin derhal açığa çıkarılması için Fransa Hükümeti ile işbirliği yapmalıdır” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Kürt sorununda diyalog ve barışçı demokratik çözüm tartışmalarının gündemde olduğu bir dönemde üç Kürt kadın siyasetçi Paris’te katledildi. Bir yandan “silahları bırakıp Avrupa’ya ya da başka ülkelere gitsinler” gibi çağrılar yapılırken, diğer yandan Avrupa’daki Kürt siyasetçilerin suikastlara hedef olması ve katledilmesi izah edilebilir ve kabul edilir bir durum değildir.

Suikasti gerçekleştirenleri lanetliyor, PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in ailelerine ve Kürt siyasal hareketine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Fransa Hükümeti katilleri yakalayarak, arkasındaki güçleri açıklamalıdır.

“Diyalog, Müzakere ve Çözüm” yönündeki girişimlerin, Abdullah Öcalan ile görüşmelerin başladığı bir dönemin hemen ardından gerçekleştirilen bu suikastın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için Fransa Devleti hızla adım atmalı ve gerçekleri kamuoyuyla paylaşmalıdır. Sadece Kürt siyasal hareketi değil, demokrasi ve barış güçleri de bu suikastın takipçisi olacak, üstünün örtülmesine izin vermeyecektir.

AKP Hükümeti’nin bu suikasta ilişkin durumu, tutumu ve katillerin yakalanması için göstereceği çaba ve yapacağı açıklamalar aynı zamanda onun son günlerde Kürt sorununda sözünü ettiği gelişmeler konusundaki “samimiyet”ini de gösterecektir. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik’in, elinde herhangi bir bilgi olmaksızın ve alelacele ‘‘muhtemelen PKK içi hesaplaşma’’ açıklaması çirkin ve sık sık kullanılan bir provokasyondur.

Kürt siyasetinin Avrupa ayağının bilinen siyasetçilerinin katledilmesi, başlatılan “diyalog ve çözüm” sürecini sabote etmeye yöneliktir. Kürdistan Enformasyon Bürosu’na giren silahlı kişi veya kişilerin gerçekleştirdiği bu suikast, Kürtlere yönelik imha politikasının her aşamada ve coğrafyada devam edeceği mesajı olarak algılanacaktır.

AKP Hükümeti zan altında kalmak istemiyorsa, suikastın arkasındaki güçlerin ve katillerin derhal açığa çıkarılması için Fransa Hükümeti ile işbirliği yapmalıdır.

Katliamı gerçekleştirenler ve arkasındaki güçler derhal açığa çıkarılmalı ve yargılanıp cezalandırılmalıdır. Demokratik bir siyasal çalışma yürüten Cansız, Doğan ve Söylemez’in böylesi bir dönemde katledilmeleri, Kürt siyasal hareketini tahrik etmeye, provokatif bir ortam yaratmaya ve Avrupa’da da sürecek diyalog ve müzakere çalışmalarını etkilemeye yönelik bir hesaptır.

Provokasyon, katliam ve suikastlarla olumlu bir yere varılamayacağı anlaşılmalıdır. Yapılması gereken, Kürt sorununda eşit haklara dayalı, barışçı ve demokratik çözüm için somut adım atmaktır.

HDK Yürütme Kurulu

10 Ocak 2013

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.