İklim için 350 Derneği, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından 30 büyükşehir belediyesine yönelik yenilenebilir enerji dönüşümü talebi kapsamında toplanan imzaları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.
30 büyükşehirden dört bini aşkın kişi yenilenebilir enerji dönüşümü için imza verdi. Bu kişiler imzaları ile yaşadıkları şehirlerin belediyelerinden hazırlayacakları 2025-2029 stratejik planlarında yenilenebilir enerji dönüşümünün önceliklendirilmesini talep etti.
İmzalar stratejik plan dönemi sonlandırılmadan İklim için 350 Derneği tarafından belediyelere teslim edildi.
İklim için 350 Derneği Başkanı Efe Baysal, kampanyaya İstanbul için imza verenlerin taleplerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilettikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Adil, ekonomik, çevre ve iklim dostu enerjiye ulaşımın her yurttaşın temel hakkı olduğuna inanıyoruz. Öte yandan son yıllarda yaşanan küresel enerji krizi ve artan enerji maliyetlerinin hepimizin üzerinde ciddi bir ekonomik yüke sebep olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Bu çerçevede 31 Mart yerel seçimleri ardından internet sayfamız üzerinden başlattığımız kampanyada 30 büyükşehir belediyesinin hazırlamakta oldukları stratejik planlarında ucuz, ulaşılabilir ve temiz enerjiyi merkezine alan politikalar geliştirmelerini talep ettik. Zira kentlerde yenilenebilir enerji kullanımının ve enerji verimliliğinin artırılması, hem sera gazı salımlarının azaltılması için hem de tasarruf sağlanması için azami önem teşkil ediyor. Böylece enerji dönüşümünü önceliklendiren bir büyükşehir belediyesi hem iklim kriziyle hem de enerji yoksulluğuyla aynı anda mücadele edebilir; sağladığı tasarrufu da kamu hizmetlerinin ve sosyal politikaların geliştirilmesine aktarabilir.
350 olarak, imzalar aracılığıyla büyükşehir belediyelerine ilettiğimiz taleplerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Belediyelerin stratejik planlarını açıklamaları ardından bu konuda adım atmayan belediyelere taleplerimizi iletmeye devam ederken stratejik planları aracılığıyla konuya dair taahhüt veren belediyelerin de takipçisi olacağız.”
Büyükşehir belediyelerinin 2025-2029 stratejik planlarında yenilenebilir enerji dönüşümünün önceliklendirilebilmesi için yer alması istenen şunlar:
Belediye, bünyesinde enerji çözüm noktaları oluşturmalı. Bu noktalar aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği/tasarrufu hakkında bilgilendirme yapılmalı; yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş konusunda rehberlik sunulmalı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…