İklim KriziManşet

İklim değişikliği 30 yılda İstanbul’u Roma’ya, Ankara’yı Taşkent’e çevirecek

0

Dünya şehirlerinin 2050’deki iklim koşullarını infografik haritasını çıkaran biliminsanları, ‘Şehirlerin en az %20’sinde gözlenecek, bugün örneği bulunmayan iklim koşullarının, siyaset, altyapı gibi alanlarda yeni mücadeleleri beraberinde getireceğine işaret ederek, ‘Buna kesinlikle hazır değiliz’ yorumunu yaptı.

İsviçre’nin Zürih kentinde küresel ekosistem çalışmaları yürüten Crowther Laboratuvarı’ndan (Crowtherlab) bilim insanlarının yaptığı araştırmada, 520 büyük şehirde gelecek 30 yılda ne gibi iklim değişiklikleri gözleneceği BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) verileri doğrultusunda değerlendirildi. Bu değerlendirmeye dayanılarak bir de infografik yayımlandı. Dünyanın 520 büyük şehrinin 30 yıl sonrası için ön görülen sıcaklıklarını gösteren infografik, kitlelere iklim değişikliğinin sonuçlarını daha somut bir şekilde yansıtmayı amaçlıyor.

Yayımlanan 2050 dünya sıcaklık haritasına göre 30 yıl sonra İstanbul’un iklimi Roma’ya benzerken, İzmir’de günümüzün Adana iklim şartları görülecek. Öngörülen sıcaklık haritasına göre 2050 yılında İstanbul’un sıcaklığı yıllık ortalama 2.1 derece artarak bugünkü Roma gibi olacak. Adana’nın yıllık ortalama sıcaklığı da 2.8 derece artarak bugünkü Lefkoşa iklimine yaklaşacak.

Adana’nın günümüzdeki iklimine yaklaşacak olan İzmir’de en sıcak ayın en yüksek sıcaklığı 4.9 derece artarken, Ankara’da en sıcak ayın maksimum sıcaklığı 6.4 derece artarak Taşkent’e benzeyecek.

İklim değişikliğinde geri dönülemez noktaya gelmemize sadece 11 yıl kaldığının altını çizen araştırmacılar, karbon emisyonunu azaltma konusunda kitlesel çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Londra’nın iklimi 30 yılda Barselona’nınki gibi olacak

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları,  “iyimser” olarak nitelendirilen verilerin kullanıldığı çalışmada, 2050’ye kadar 520 kentten %77’sinde “iklim koşullarında çarpıcı değişimlerin” yaşanacağı, en az %20’sinde bugün dünya üzerinde herhangi bir yerde örneği olmayan iklim koşullarıyla karşı karşıya kalınacağını açıkladı.

Araştırma ekibi, iklim açısından Londra’nın bugünkü Barselona’ya, Seattle’ın San Francisco’ya, Stockholm’ün Budapeşte’ye, Milano’nun Dallas’a, Madrid’in Marakeş’e, Detroit’in de Washington’a benzeyeceği tahminini aktardı. Aynı şekilde Paris’te Canberra’nın, Reykjavik’te de Wellington’un iklim koşullarının hissedilebileceği kaydedildi.

Bu değişimlerin özellikle Kuzey Yarımküre’de daha sıcak ve daha ıslak iklim koşulları anlamına geleceği, dünya genelinde daha subtropikal koşullara meyil olacağı, Avrupa’da yazın ortalama 3,5, kışın 4,7 derecelik sıcaklık artışı gözleneceği ifade edildi. Araştırma ekibinin lideri Tom Crowther, yeni iklim koşullarının, siyaset, altyapı gibi alanlarda yeni mücadeleleri beraberinde getireceğine işaret ederek, “Buna kesinlikle hazır değiliz” yorumunu yaptı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.