Günün ManşetiHaber HattıManşetSivil Toplum

Halkın karar alma süreçlerine katılımında STK’lar sözlerini duyurup savunamıyor

0

WWF-Türkiye 28-29 Haziran 2018 tarihlerinde, İstanbul’da, “sivil toplumun karar alma süreçlerine katılımı” konulu, uluslararası bir toplantı düzenledi.

Toplantıya Türkiye ile birlikte Balkanlar ve Kafkaslar’daki yaklaşık 15 ülkeden sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda Türkiye’de halkın ve sivil toplumun çevresel karar alma süreçlerinde güçlenmesi için örnekler paylaşıldı. Erken dahiliyet ve şeffaflık konusunda yol gösterici stratejilerin de tartışılarak konuya, Aarhus Sözleşmesi, yargıya erişim, medyanın rolü ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi perspektiflerden yaklaşıldı.

Etkinlikte halkın karar alma süreçlerine katılımında medya ve iletişimin rolü tartışıldı.

“Ana akım medya kendine zıt fikirlere elindeki beyzbol sopasıyla vuruyor”

Etkinliğe Bulgaristan’dan katılan BlueLink Foundation Genel Yayın Yönetmeni Pavel Antonov, ülkesinde sivil toplum aktivistlerinin iletişimi için yaptıkları çalışmaları ve ülkesindeki gazeteciliği anlattı.

Bilgi teknolojilerini stratejik olarak kullanarak çevresel sivil toplumu desteklediklerini söyleyen Antonov, aktivistlerin iletişimi için bir platform oluşturduklarını,  500 üyeleri olduğunu ve herkesin birbirini tanıdığını ifade etti.

Ana akım medyanın geldiği noktayı eleştiren Antonov, “Son yıllarda ana akım medyada çarpıtmalar çok fazla. Ana akım medya kendine zıt fikirlere elindeki beyzbol sopasıyla vuruyor. Bulgaristan’da buna topuz medyası diyoruz. Mafya olarak da düşünülebilir” dedi.

STK’lar sözlerini duyurup savunamıyorlar”

Antonov’dan sonra söz alan gazeteci Özgür Gürbüz katılımcılara Türkiye’deki halkın katılımını toplantılarından örnekler verdi.

Türkiye’de alanında uzmanlaşmanın ana akım medyada bilinçli şekilde yok edildiğini söyleyen Gürbüz, akreditasyon sorunu yaşayan çok gazetecinin olduğunu, yeni gazetecilere gazeteci değil, ayaklı teyp olduğunun öğretildiği eleştirisini getirdi.

Türkiye’de haber almanın çok zor hale geldiğini ifade eden Özgür Gürbüz, “Türkiye medyasında mutlak bir özgürlükten söz edemiyoruz. Kutuplaşma söz konusu. Muhalifseniz toplantılara alınmıyorsunuz. Şirketler kötü şeyler yapıyorsa gazetecilere konuşmamayı tercih ediyorlar. Sansürün dışında otosansür başladı. Genç muhabir arkadaşlar haberi nasıl olsa girmeyecek diye yapmıyorlar. STK’lar sözlerini duyurup savunamıyorlar. Sosyal medya güçlendi ama birçok insan onlara yalan bilgi veren kanalları izliyor” dedi.

“Enerji demokrasisi varsa kadınlara gelmiyor”

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Katılımcılık” başlıklı oturumda ise Dr. Nuran Talu ve Dr. Barış Gençer Baykan sunum yaptı.

İklim değişikliği konularında kadınlarla ilgili veri tabanının çok az olduğunu aktaran Küresel Denge Derneği’nden Dr. Nuran Talu, Türkiye’nin akıllı iklim politikalarında kadın olarak yerimiz yok. Enerji demokrasisi varsa kadınlara gelmiyor. Erkeklere oranla kadınlar daha düşük karbon ayak izine sahipler” dedi.

Yeditepe Üniversitesi’nden Barış Gençer Baykan yaptıkları araştırmada 2000-2017 tarihleri arasında Türkiye’den BM iklim müzakerelerine katılan 900 kişinin %19’u (kadın) ve %81’i (erkek) yönetici kademesinde olduğunu, teknik ekibin ise %44’ü kadın, %56’sı erkek olduğunu bilgisini paylaştı.

Etkinliğin ilk gününde WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nilüfer Oral, WWF Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Politikaları Yöneticisi Dominic White, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Fikret Adaman, Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Nilüfer Oral, Karadağ Hükümet Danışmanı Brankica Cmiljanovic, ABD Oregon Senatosu’ndan Senatör Prozanski’nin Danışmanı Kevin Moore, WWF Adria’dan Branka Spanicek ve Marija Kukec, WWF-Türkiye’den Yaprak Arda, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Süheyla Alıca ve İstanbul Barosu’ndan Can Atalay; ikinci gününde ise Bulgaristan’dan Pavel Antonov, Birgün gazetesinden Özgür Gürbüz, Küresel Denge Derneği’nde Nuran Talu, Yeditepe Üniversitesi’nden Dr. Barış Gençer Baykan, WWF-Kafkasya ofisinden Bölgesel Kaynak Geliştirme ve Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Mariam Zabakhidze, WWF-Türkiye Çevre Politikaları Kıdemli Uzmanı Aslı Gemici, Bosna Hersek’ten Djordje Stefanovic ve Udruga Dinarica konuşmacı olarak yer aldı.

 

Haber ve fotoğraflar: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.