ManşetTürkiye

Halit Çelenk Denizlerle buluştu…

0

Bu yıl Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anma toplantısı ile Halit Çelenk’in cenaze töreni birlikte yapıldı. Çelenk vasiyeti üzerine Deniz Gezmiş’in mezarının yakınında toprağa verildi.

Deniz Gezmiş’in idam edilirken avukatı olan 89 yaşındaki Halit Çelenk, dün (5 Mayıs) evinde yaşamını yitirdi. Bugün Karşıyaka Mezarlığı’ında toprağa verilen Çelenk yüzlerce kişi tarafından vasiyetinde istediği gibi Enternasyonal Marşı ile uğurladı.

Mezarlık girişine kurulan kürsüde ilk konuşmayı Halit Çelenk’in kızı Serpil Güven yaptı. Babasının her yıl Deniz, 6 Mayıs’ta Denizleri anma toplantısına katıldığını hatırlattı. “Geçtiğimiz yıl sağlık sorunu nedeniyle katılamamıştı ama bir mesaj yollamıştı ve seneye mutlaka katılacağım demişti. Sözünü tuttu” dedi.

Konuşmaların ardından kitle, idam edilişlerinin 39. yıldönümünde anılan Deniz Gezmiş’in mezarına giderek anma törenini gerçekleştirdi. Ardından defin işlemleri için Halit Çelenk’in mezarı başına gidildi.

1922 Antakya doğumlu Halit Çelenk,  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1944’te mezun oldu. Hayatı boyunca barış, emek, adalet ve eşitlik mücadelesinin ön saflarında yer alan Çelenk:

Türkiye İşçi Partisi Ankara il yönetiminde sekreter ve genel yönetim kurulunda üye olarak görev yaptı.

* 1960’lı yıllarda İlerici Avukatlar Derneği ve yine Devrimci Avukatlar Derneği‘nin kurucu ve yöneticileri arasında yer aldı.

* 1965 yılında Fakir Baykurt’un başkanlığında kurulan Türkiye Öğretmenler Sendikası‘nın (TÖS) daha sonra kurulan Tüm Eğitim ve Öğretim Emekçileri Birleşme ve Dayanışma Derneği‘nin (TÖB-DER) hukuk danışmanlığı görevini üstlendi.

* 1968 yılında Türk Hukuk Kurumu‘nun ikinci başkanlığı, 1975 yılında Çağdaş Hukukçular Derneği başkanlığı görevini yaptı.

* İnsan Hakları Derneği ve İnsan Hakları Vakfı‘nın kurucuları arasında yer aldı.

* 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde, Dev-Genç, THKO, TİP, TKP, TSİP, Dev-Yol, DİSK, Barış, Türkiye Yazarlar Sendikası, Halkevleri Köy-Koop gibi davalarda avukatlık yaptı.

* Barış davasında ve Aziz Nesin‘in öncülüğünü yaptığı Dilekçe Davası’nda sanık olarak yargılandı ve beraat etti.

* Nazım Hikmet‘in kız kardeşi Samiye Yaltırım tarafından kurulan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın yönetim kurulunda görev aldı, Nazım Hikmet’e yapılan hakaret davalarında müdahil olarak Samiye Yaltırım’ın avukatlığını üstlendi.

* Halit Çelenk’in savunmasını üstlendiği bazı ilerici ve aydınlar şunlardı: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Taylan Özgür, Mahir Çayan, Gün Zileli, Melih Pekdemir, Kemal Türkler, Aziz Nesin, Mahmut Dikerdem, İlhan Selçuk, Oktay Akbal, Dr. Erdal Atabek, Vedat Türkali, Mihri Belli, Uğur Mumcu, Remzi İmame, Mümtaz Soysal, Bahri Savcı, Adalet Ağaoğlu, Işık Kansu, Muzaffer İlhan Erdost, Süleyman Ege, Melike Demirağ, Sadun Aren, Abdullah Baştürk, Vahat Erdoğdu, Seyhan Erdoğdu, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Asım Bezirci, Arif Damar, Öner Yağcı, M. Emin Değer…

* Halit Çelenk’in ‘‘İdam Gecesi Anıları”, ”THKO Davası, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Arkadaşlarının Sorgu ve Savunmaları’‘, ”Devlet Güvenlik Mahkemeleri Niçin Kaldırılmalı?”, ”Hukuksuz Demokrasi”, ”Umut Hangi Dağın Ardında?”, ”Barış Savaşçıları”, ”Beş Kapı-Beş Kilit” adlı pek çok basılmış eseri bulunuyor.

(Yeşil Gazete, Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.