TürkiyeManşet

‘Denizler’ karanfillerle anıldı

0

68 Kuşağı’nın liderleri önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48’inci yıldönümünde çok sayıda ilde, törenlerle anıldı. 

Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Mayıs 1972’de idam edilen, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarını ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan ve Engin Özkoç ile birlikte gittiği Karşıyaka Mezarlığı’nda dua ederek mezarlara çiçek bıraktı.

Öte yandan Gezmiş, Aslan ve İnan’ı mezarlıkta anmak  isteyen gençlik örgütleri ve polis arasında ise zaman zaman gerginlik çıktı. Anmaya, Deniz Gezmiş’in kuzeni Mustafa Gezmiş ile Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Bülbül, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve siyasi parti temsilcileri katıldı.  

Polis, Karşıyaka Mezarlığı 2 Nol’u kapı önünde bir araya gelen gençlerin toplu şekilde, pankart, flama ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın fotoğraflarını mezarlığa girmesine izin vermedi, mezarlığa sadece çiçek alınmasına izin verdi.

Mezarlığa flama soktukları gerekçesiyle gençlere müdahale eden polis, gazetecilerin çekim yapmasını da engelledi; iki kişi gözaltına alındı.

İzmir

İzmir Barosu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Henüz yirmili yaşlarının ortasına dahi gelmeden hiçbir şahsi çıkar gözetmeksizin, halkımızın mutluluğu ve bağımsızlığı için mücadele verip tam bağımsız Türkiye ideali ile son anılarına dek halkın hizmetine kalarak can verdi. Saygıyla anıyoruz.”

İstanbul

İstanbul’da gençlik örgütleri Dolmabahçe Sarayı’na yakın bir noktada açıklama yaptı. Gençler adına Nazlıcan Yöyler‘in okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Zenginler lüks evlerinde kendilerini izole ederken, milyonlarca işçi işyerlerinde patronların karları için çalışmaya devam etmektedir. Tarih sınıf savaşımları tarihidir. Ve bugün burjuvazinin devleti kendi sınıf çıkarları doğrultusunda örgütleniyor, siyasal ve ekonomik krizlerden baskı ve şiddetle kurtulmaya çalışıyor; ama çabaları nafiledir. Nasıl ki Denizler bu topraklara anti-emperyalist mücadeleyi kazıdılarsa, Amerikan 6. Filo’sunun döküldüğü denizde bugünün kan emicileri de yerlerini bizlerin mücadelesiyle bulacaktır.”

Açıklama, “Devrimci öğrenciler, gençler olarak Denizlerin bizlere bıraktığı devrimci mirası devralıyoruz, bayrağımızın rengini ölümsüzleşen her yoldaşımızla daha da kızıllaştırıyoruz. Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in yolunda, onların ruhuyla devrim ve sosyalizm mücadelemizi büyütüyor, herkesi devrim ve sosyalizm saflarında örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” sözleriyle son buldu.  

Gezmiş, Aslan ve İnan için Adana, Manisa, Kocaeli, Samsun, Dersim, Bodrum ve pek çok ilde de törenler ve basın açıklamaları düzenlendi. Açıklamalarda şöyle denildi:

“Denizlerden aldığımız örgütlü mücadeleye bağlılık ile fabrikalarda pandemi sürecinde salgına ve sömürüye karşı, ücretli izin, insanca yaşam için, turizmde süresiz ücretsiz izin ve belirsizliklere karşı, güvenceli iş, güvenceli gelecek için, yaşamın her alanında, hayatlarımızı, hayallerimizi, geleceğimizi elimizden almaya çalışanlara karşı gelecek ve sosyalizm için, istediğimizi alana, başka bir dünya kurana kadar mücadele edeceğiz. Denizlere verdiğimiz sözü tutacağız, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadelemizi büyütecek, onları idam edenlerin düzenlerini yıkacağız.”

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.