Hak savunucuları katliam yasasına karşı sokakta: Dostlarımızın yanındayız, artık yeter!

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi öncülüğünde İstanbul Beşiktaş İskelesi Meydanı’nda bir araya gelen yaşam savunucuları, sokakta yaşayan köpeklerin korunmasını talep ederek, AKP ve MHP‘nin “Hayvanları Koruma Kanunu”nda yapmayı planladığı değişikliklere karşı durdu.

Eylemde, “Yüzyıllardır köpeklerle paylaştığımız bu sokaklarda, dostlarımızın yanındayız” sloganları atıldı ve hayvan hakları savunucuları, tasarının geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi adına basın bildirisini okuyan Öykü Yağcı, “Tecrit ve katliam odaklı yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız. ‘Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli’ gibi yumuşatılmış ifadelerle sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik etik dışı ve kanun dışı uygulamaları protesto etmek için buradayız” dedi.

AKP’ye hatırlatma: Köpekleri öldürmeye kalkışmak, soykırım demektir, suçtur!
Varank’tan katliama destek açıklaması: ‘Uyutmayı’ sonuna kadar destekleyeceğim

Açıklamada , yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu’nda bugün görüşüleceğini ve önümüzdeki haftalarda yasalaşmak üzere meclise sunulacağı belirtildi ve “Hayvanlarla birlikte içine çekildiğimiz nefret örgütlenmesi yeni değil. 2000’li yılların ortalarından bu yana sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için hep aynı tehditle karşı karşıya bırakılıyoruz” denildi.

Eylemde, katılımcılar “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin”, “Eşit, adil, yaşanabilir bir dünya için hayvan hakları Anayasaya”, “Katliamdan yasa tasarısı olmaz” pankartları açtı. Eylemciler, yetkililerden “katliam yasasını” geri çekmelerini ve hayvan haklarına saygı göstermelerini talep etti. Yaşam savunucuları, sokak köpeklerinin öldürülmesine karşı direnişlerini sürdüreceklerini ve toplumun her kesiminden destek beklediklerini belirtti.

Eylemde okunan basın bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

  • 20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız.
  • Hissiz birer eşyaymış gibi, hayvanların kataloglardan, internetten, merdivenaltından yasal ve yasadışı üretimine, satışına ve ticaretine izin verip hayvan terk etme fiillerine caydırıcı cezalar getirmeyen yasa yapıcıların sorumluluğunu köpeklere yıkamazsınız.
  • Barınaktan hayvan sahiplendirme bilincini aşılamayan, hayvanlarla beraber yaşamanın yükümlülükleri konusunda sistemli bir şekilde farkındalık ve eğitim çalışmaları yapmayan yerel ve merkezi yönetimlerin yükünü köpeklere atamazsınız.
  • Halihazırda yasalara aykırı şekilde işleyen dev “toplama merkezlerinin” ihalelerine ve inşaatlarına halkın vergileriyle binlerce dolar harcayan ve bu tesisleri “ölüm kampları” şeklinde kullanan belediye başkanlarının rant hırslarını köpeklerden çıkaramazsınız.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi: Hayvanların yaşam hakkı anayasal güvenceye kavuşturulmalı
Hak savunucularından vekillere çağrı: Hayvanların ve yaşamın yanında olun
  • Geçici bakımevlerinde ve toplamalar sırasında hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiillerinde bulunan belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının “soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına” engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı köpeklere bulayamazsınız.
  • Hayvana zulmedenlere “yatarı olmayan, ertelenebilen, iyi hal indirimi uygulanan ve para cezasına çevrilebilen” caydırıcılıktan uzak göstermelik hapis cezalarını, “devrim gibi yasal düzenleme” güzellemesiyle sunan vekilleri, katilleri aramıza salan cezasızlık sistemini köpeklere karşı kullanamazsınız.

“Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz! Yok etmeye çalıştığınız milyonların hak ve adalet anlayışı, beraber yaşamayı nesilden nesile aktarmaya devam eden kültürel kodlarımız buna izin vermeyecek.
Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız. Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır.
Türkiye çapındaki tüm yaşam savunucularını, dostlarımızla paylaştığımız sokaklarda varlık göstererek diğer il ve ilçelerde de direniş ve eylemler başlatmaya çağırıyoruz.
Yarın ve her gün gelin, hayvanlar için tek ses olalım: Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!”

‘Katliam yasasına, köpeklerin ölüm fermanına karşıyız!’

Ankara’da da Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi çağrısıyla bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde düzenledikleri eylemde yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Perihan Koca ve İbrahim Akın ile Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da katılarak destek verdi.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi üyesi Güliz Gündüz, yaptığı açıklamada, bu tasarının sokak köpekleri için bir “ölüm fermanı” anlamına geldiğini belirterek, toplumsal direnişin ülke çapında yükseldiğini söyledi.

Gündüz, “Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ ilkesini temel alan 6. maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı ve iktidar partisiyle daimi bir mücadele içindeyiz. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor” dedi.

Açıklamanın ardından hayvan hakları savunucuları, oturma eylemi gerçekleştirerek yasa tasarısına olan tepkilerini sürdürdü. Gündüz, “Sokaktaki hayvanları öldürmeyi hedefleyen ‘katliam tasarısı’ geri çekilene kadar sokakta olacağız. Türkiye çapındaki tüm yaşam savunucularını, diğer il ve ilçelerde de direniş ve eylemler başlatmaya davet ediyoruz. Yarın ve her gün gelin, hayvanlar için tek ses olalım: Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” diyerek tüm hak savunucularını mücadeleye katılmaya çağırdı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete