Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Hacettepe’de yol uğruna ağaç kesimi: Yol açılmasıyla uygarlık olmuyor

0

Hacettepe Üniversitesi’nin Beştepe Kampüsü’nde kesilen ağaç görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasıyla ODTÜ’den sonra Hacettepe’de yapılan yol da tepkilere neden oldu. Görüntülerin yayınlanmasının ardından hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) hem de Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nden açıklama geldi. Rektörlük mevcut yolların genişletildiğini, A ve B girişine ek batı istikametinde yeni bir giriş açıldığını belirtti. Buna gerekçe olarak da öğrencilerin ve personelin kampüse daha kolay erişiminin sağlanması hedefi gösterildi. Ayrıca düşük karbon salımı kaygısı da bu girişin yapılma hedeflerinden biri olarak öne sürüldü.

Rektörlük açıklamasında ağaç kesiminin de olmadığı belirtilmişti. Ancak kampüsteki ormanın yakınında oturan site sakinleri, alanda ağaçların kesildiğini söylüyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan site yöneticisi Havva Cankat Özkalaycı, projenin uzun süredir gündemde olduğunu ve ormanda Ağustos’tan bu yana ağaç kesimi yapıldığını belirtiyor:

Uzun süredir gündemde olan bir proje, Hacettepe üniversitesi ve kendisinin iki adet giriş kapısı var ve bunların yeterli olmadığını ileri sürerek orman tarafından bir giriş daha yapılıyor. Bir şekilde ertelendi biz birkaç kez görüştük ama önceden de ormanın içinde çok fazla kez kesim yapıldı. Kendi ormanı içinde çeşitli tesislere gitmek için Orman Bakanlığı sözde ağaç rehabilitasyonu adı altında yol açmak için birçok ağaç kesti. Ne var ki biz onlara müdahale edemiyoruz. Nihayetinde bizim görmediğimiz alanlardaydı, ormana yürüyüşe gittiğimizde görebiliyorduk. En son gittiğimizde çok büyük bir yol açılacağını fark ettik.”

Bu sözler ormanın yakınında bulunan sitenin yöneticisi Kalaycı tarafından dile getiriliyor. Kalaycı, kendilerine uzak bir noktada olduğu için daha önceki ağaç kesimlerine müdahale edemediklerini söylüyor.

Öte yandan görüntülerin paylaşılmasıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi de hedef haline geldi. Belediye tarafından yapılan açıklamada, belediyenin üniversite arazisi içerisinde yeni yol çalışması olmadığı, görüntülerdeki kişilerin ABB çalışanı olmadığı ifade edildi. Açıklamada belediyenin üniversitede hiçbir çalışması olmadığı söylenmişti.

Sosyal medyada projede çalışanların da göründüğü bir paylaşım yapılmıştı. ABB görüntüleri yalanladı. Saatler sonra belediyeden yeni bir açıklama yapıldı ve ABB’nin açıklamasında üniversitenin başka bir bölgesinde bulunan toprak yolda bakım ve asfalt kırığı çalışması yapıldığı belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamada da aynı şekilde ABB’nin kampüs içerisinde bir ağaç kesimi yapmadığı belirtilmişti. Açıklamada ormandaki işlem için yetkili kurumlardan izin alındığı, Orman Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde bakım ve seyreltme çalışmaları yapıldığı bildirildi.

Sitede oturan ismini vermek istemeyen bir yurttaş ise üniversitenin ormanın ortasından kocaman bir yol geçirdiğini belirterek rektörlüğe şu soruları yöneltiyor:

Ulaşım sorununu daha modern daha sık toplu taşıma yerine bireysel araç trafiğini artıran yol yaparak mı çözmeye çalışıyorsunuz? Bir de bunun gözümüzün önünde kesilen (ve bazıları hala yerde duran) onca ağaçla çevreye olumlu katkı yapacağını söylüyorsunuz.”

Öte yandan Havva Cankat Özkalaycı da Hacettepe Üniversitesi’nin anlaşmış olduğu taşeron firmanın işlemi sürdürdüğünü anlatıyor:

“Ancak bir sabah üniversitenin kendi tuttuğu taşeron firma geldi. Bütün ağaçları kesmeye başladı ve bize gerekçe olarak ‘burada yol açılacak, o yüzden kesiyoruz’ denildi. Hacettepe’nin kamuoyuna yaptığı açıklama kesinlikle doğru değil. Herhangi bir şekilde rehabilitasyon ya da sağlıksız ağaçların kesimi değil, doğrudan yol açılması için yapılan bir kesim bu. O geniş yolun sağındaki bütün ağaçları kestiler.”

Çayyolu tarafından kampüse giriş yapan öğreti görevlileri için daha rahat ulaşım sağlanması amacıyla yolun açılmasının uygun görüldüğünü belirten Kalaycı, “O yolu kesinlikle açacaklar biliyoruz ama yol açılmasıyla uygarlık olmuyor. Mutlaka alternatif çözüm yolları olabilir. Toplu taşımaya yönlendirilebilir. Madem bu kadar çok karbon salımına önem veriyorlar; insanların araç kullanımı teşvik etmektense; kendi içlerinde bir ulaşım çözümü bulabilirlerdi” diyor ve ekliyor:

“Böyle yapmayıp en kolay yolu seçtiler; ağaçları keselim, yolu açalım, biz rahat edelim gerisi hiç önemli değil. Çevrede oturanlar önemli değil, onların maruz kalacağı salım önemli değil; yeter ki biz kendi öğretim görevlilerimizi rahatlıkla kolay bir yoldan üniversiteye sokalım(!) Yarın öbür gün başka bir yerden girmek isteyen öğretim görevlileri olursa oradan da ağaç kesip yol mu açacaklar?”

Ağaç kesimiyle ilgili çevredeki yurttaşlara bilgilendirme yapılmadığını, ağaç kesimini kendileri bizzat şahit olarak öğrendiklerini aktaran Kalaycı, ağaçların kesildiğini söylüyor. Belediyenin konuya dahili olmadığını belirten site yöneticisi, rektörlükle görüşmek istediğini ancak site sakinleri tarafından kamuoyuyla paylaşılan görüntülerden sonra rektörlükçe kendilerine yönelik bir tepki oluştuğunu aktarıyor ve ekliyor:

“Hacettepe Üniversitesi Orman Bakanlığı’yla sözde ağaç rehabilitasyonu yaptığını söyleyerek bütün ağaçları kesti. Bu ne kadar devam edecek? Her taraftan talep olduğunda oralardaki ağaçları da mı kesecekler? Sorunun çözümü bu olmamalı. Ankara’nın nefes alabileceği çok fazla orman yok. Bir ODTÜ ormanları var, bir Hacettepe ormanları var. Onları da böyle peyderpey kesiyorlar.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.