Gündemİfade ÖzgürlüğüManşet

AYM’den Ekşi Sözlük dahil 62 siteye ‘ifade özgürlüğü’ kararı 

0
ifade özgürlüğü

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle internet sitelerine ve haberlere erişim engeli getirilmesinin “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” olduğuna hükmetti.

11 Ocak 2024 tarihinde alınan bu toplu kararda, aralarında Diken, ETHA, Jin News, Cumhuriyet Gazetesi, Independent Türkçe, Mezopotamya Ajansı, Oda TV, Twitter, Ekşi Sözlük ve Wikipedia‘nın da yer aldığı 62 başvurucuya uygulanan erişim engelinin kaldırılmasına karar verildiği belirtildi.

Free Web Turkey‘in aktardığına göre, 5651 sayılı kanunun 8/A maddesi gereğince “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle verilen erişim engellerine yönelik yapılan ifade özgürlüğü ihlali başvuruları, AYM tarafından haklı bulundu. Mahkeme, 21 Kasım 2023’te verdiği ancak dün duyurduğu kararında, bu tür erişim engellemelerinin ifade özgürlüğü başta olmak üzere çeşitli Anayasal hakları ihlal ettiğine karar verdi ve başvuruculara manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Zamanı aşan sansür: 25 yıl önce yayımlanan bazı haberlere erişim engeli getirildi
AYM, internet medyasında erişim engeli kararlarına ilişkin maddenin iptaline hükmetti

AYM’nin hak ihlali tespit ettiği 62 başvurucu arasında, Etkin Haber Ajansı (ETHA), Diken, Cumhuriyet Gazetesi, Mezopotamya Ajansı, Artı Tv, 216’da KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA), Yeni Yaşam Gazetesi, Jin News, KHK Tv, Haber Erciş, Podcast Kurdî, Independent Türkçe ve Oda TV gibi yayımcılar bulunuyor. Ayrıca, Twitter, Wikipedia ve Ekşi Sözlük gibi sosyal medya platformları da bu karar kapsamında yer alıyor.

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 22 Şubat tarihli kararında, toplam 344 URL için erişim engeli emri verilmişti ve bu URL’ler arasında Kürt gazeteci, yazar ve sanatçıların çalışmaları da bulunuyordu. Bu karar, AYM tarafından ifade özgürlüğü hakkının ihlali olarak değerlendirildi.

Ekşi Sözlük, alınan kararı kullanıcılarına duyurdu:

ifade özgürlüğü

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.