Manşetİklim Krizi

Güney Kutbu dünyanın geri kalanından üç kat daha hızlı ısınıyor

0

Yeni yapılan bir araştırma Güney Kutbu’nda sıcaklığın küresel ortalamaya göre üç kat daha fazla yükseldiğini ortaya koydu. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bunun Güney Kutbu’ndaki buzulların erimesi, denizdeki yaşam ve deniz seviyesindeki yükselmede büyük etkisi olabilir.

Euronews’te yer alan habere göre Yeni Zelanda‘da Wellington Üniversitesi İklim Bilimi Bölümünden Kyle Clem ve ekibinin çalışması, dünyanın en uzak bölgesine dair yeni bilgiler sunuyor. Bilim insanları Antarktika’nın dış bölgelerinin yıllardır ısındığını biliyor olsa da, daha iç kısımda bulunan Güney Kutbu’nun artan küresel sıcaklıklardan izole olduğunu düşünüyordu.

Araştırma görevlisi ve çalışmanın baş yazarı Clem, “Bu da küresel ısınmanın gerçekten küresel olduğunu ve uzak yerlere doğru yol aldığını vurgulamakta” şeklinde konuştu.

Her 10 yılda yaklaşık 0,6 derece artış

Meteoroloji istasyonu verilerini inceleyen Clem ve ekibi, 1989-2018 yılları arasında Güney Kutbu’ndaki sıcaklığın yaklaşık 1,8 derece yükseldiği, bunun da her 10 yıl için yaklaşık 0,6 derece artışa karşılık geldiğini tespit etti.

Bilim insanları, ısınmanın ana nedeninin binlerce kilometre uzaklıktaki tropik bölgedeki deniz yüzeyi sıcaklığındaki artış olduğunu belirtti. Dünya Meteoroloji Örgütü‘ne göre Antarktika‘nın buz tabakası, küresel deniz seviyesini yaklaşık 60 metre yükseltebilecek suya sahip.

Bölgedeki buz kaybı da son birkaç yıldır endişe verici bir hızla artıyor. Son 22 yılda, Doğu Antarktika’daki dev bir buzul küçülerek yaklaşık 5 kilometre geri çekildi.

Doğal süreçler de etkili

Araştırmacılar, Güney Kutbu’nun ısınmasında insan müdahalesinin yanı sıra birkaç doğal sürecin de etkili olduğunu belirtiyor.

Pasifik Okyanusu‘ndaki sıcaklıkları yönlendiren Interdecadal Pacific Oscillation (IPO) adlı bir iklim fenomeni, 21’inci yüzyılın başında pozitif aşamadan negatife dönüştü. Bu da daha şiddetli siklon ve fırtınalara neden oldu.

Aynı zamanda, Arktik salınım adı verilen bir rüzgar sistemi güneye doğru hareket ederek tropik bölgelerden Antarktika’ya ekstra sıcaklık getirdi.

İklim modellemeleri kullanıldı

Sadece 1957’den itibaren Güney Kutbu’na ait sıcaklık kayıtlarının olması, bilim insanlarının ısınmanın insan kaynaklı olduğu konusunda kesin bir sonuca varmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle araştırmada insan etkisi olmadan, endüstriyel iklimi temsil eden sera gazı konsantrasyonlarıyla Dünya’nın iklimini simüle eden modeller kullandılar.

Ekip simülasyonlarda Güney Kutbu’nda oluşabilecek 30 yıllık tüm eğilimleri hesapladı. Gözlemlenen 1,8 santigrat derecelik ısınmanın, insan etkisi olmadan gerçekleşen tüm 30 yıllık eğilimlerin yüzde 99,9’undan daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ancak yüzde yüz doğru bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Clem’e göre, Güney Kutbu’ndaki ısınmanın sadece doğal süreçlerle gerçekleşme ihtimali olsa da bu oldukça düşük bir ihtimal.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.