DünyaManşet

Güney Kore’de ulusal yas: 154 kişinin öldüğü Cadılar Bayramı kutlamasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

0
Fotoğraf: Kim Hong-ji / Reuters

Güney Kore hükümeti bugün itibariyle 50’den fazla televizyon kanalı ve sosyal medyada paylaşılan görüntüleri tarayarak 154 kişinin ölümüne neden olan Cadılar Bayramı izdihamını araştırmaya başladı.

Ülkede bir haftalık yas ilan edilirken ölü sayısı 154’e yükseldi, 149 yaralıdan 33’ünün durumu ağır.

Ölenler arasında yaklaşık 20 farklı ülkenin vatandaşları bulunuyor.

BaşbakanHan Duck-soo yaptığı açıklamada, kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğine söz verdi ve yetkililerin ölümlere yol açan olaylar zincirini incelediklerini ve izdihamda herhangi bir sorumlunun olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.

Polis baş müfettişi Nam Gu-jun da gazetecilere verdiği demeçte, “Kazanın kesin nedenini bulmak için kapalı devre televizyonu analiz ediyoruz. Yakındaki dükkanların çalışanları da dahil daha fazla tanığı sorgulamaya devam edeceğiz” dedi.

Çoğu yirmili yaşlarda on binlerce genç, pandemi nedeniyle üç yıldır ilk kez bu büyüklükte gerçekleşen Cadılar Bayramı etkinliği için başkent Seul‘ün popüler eğlence bölgesi Itaewon‘da buluşmuş, nedeni henüz kesinleşmeyen bir panik dalgası ile kalabalığın dar ara sokaklarda sıkışmasıyla 150’den fazla kişi, çoğu kalp krizi geçirerek, hayatını kaybetmişti.

Han, ölenlerin neredeyse hepsinin kimliklerinin belirlendiğini ve cenaze hazırlıklarının devam ettiğini söyledi: “Yaslı ailelere gerekli desteği sağlamak için elimizden geleni yapacağız.”

Ülke çapında okulların, anaokullarının, şirketlerin  Cadılar Bayramı etkinlikleri; K-pop konserleri ve hükümet brifingleri iptal edildi.

İzdiham, 2014 yılında çoğu lise öğrencisi olan 304 kişinin hayatını kaybettiği bir feribot kazasından bu yana ülkenin gördüğü en ölümcül olay oldu.

Bugün itibariyle insanlar Itaewon metro istasyonunun çıkışındaki küçük  sunağa çiçek ve mumlar bırakarak ölenler için anma düzenlemeye başladı. Polis ekiplerinin, hala çöplerle dolu Itaewon sokaklarındaki araştırması devam ediyor.

Han, ölenleri suçlayarak nefret söylemi yayan insanların olduğuna, yanlış bilgilerin yayıldığına ve olayın rahatsız edici görüntülerinin internette paylaşıldığına değindi. Ulusal Polis Teşkilatı bu durumlarla ilgili altı davayı araştırdıklarını söyledi.

Itaewon’u felaket bölgesi ilan eden Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, bugün belediye binasının yakınında kurulan anma alanını ziyaret etti ve ölenler için saygılarını sundu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.