DünyaManşet

Güney Kore’de nükleer santral yakınında orman yangını

0

Güney Kore‘nin doğu kıyısındaki Uljin ilçesinde çıkan orman yangını yayılıyor. Yangının, yakınlardaki nükleer santral için bir tehdit oluşturmasından endişe edilse de rüzgarla birlikte sahile sıçrayan alevlerin, santrale ulaşmadan söndürüldüğü bildirildi.

Tesisin işletmecisi Kore Hydro ve Nükleer Enerji‘nin Hanul Nükleer Enerji Genel Merkezi, “Beş Hanul nükleer santrali, reaktörün kapatılması dahil, tesislere herhangi bir zarar vermeden güvenli durumda ve herhangi bir can kaybı veya radyasyon sızıntısı yok” dedi.

Ancak yangın Hosan-ri, Samcheok, Gangwon-do‘daki LNG üretim alanının çevresine yayıldı. İtfaiye ekipleri, tesislere zarar gelmesini engellemek için çalışıyor. Bölgedeki yetkililer ise, “doğal afet” alarmı verilmesini istedi.

Kore Orman Servisi‘ne (KFS) göre yangın, Seul‘ün yaklaşık 330 kilometre güneydoğusundaki Kuzey Gyeongsang Eyaleti’ndeki bir dağın yakınında başladı ve dağın zirvesine doğru yayılıyor. Bölgeye yakın dokuz köyde yaklaşık dört bin vatandaş tahliye edildi. Şimdiye dek bir can kaybı ise bildirilmedi.  

KFS ve Ulusal İtfaiye Teşkilatı (NFA) ise acil durum uyarısı yayınladı. Yangını söndürmek için 28 yangın söndürme helikopteri, 105 itfaiye aracı ve 400’den fazla itfaiyeciyi çalışıyor. Ancak yetkililer, saniyede 25 metreyi aşan kuvvetli rüzgar ve kuru hava nedeniyle itfaiyecilerin yangını kontrol altına almakta güçlük çektiğini söyledi.

Nükleer santral için önlem

NFA şefi Lee Heung-kyo, yangının çıktığı sabah saatlerinde eyaletin bölgesel itfaiye teşkilatına, yangının altı basınçlı su reaktörünün bulunduğu Uljin’deki Hanul Nükleer Santrali‘ne doğru yayılmasını önlemek için tüm gücüyle çaba göstermesini emretmişti.

Tesisin işletmecisi de, yangından kaynaklanan olası bir arızaya hazırlanmak için, çalışmakta olan beş reaktörün üretim kapasitesini yüzde 50 oranında azalttığını, ancak şimdilik herhangi bir hasar bildirilmediğini açıklamıştı.

Yangının sıçradığı Bu-guri, Buk-myeon bölgesinde, Hanul nükleer santrali ve iki Shin-Hanul nükleer santrali dahil olmak üzere sekiz nükleer santral bulunuyor.

Önümüzdeki hafta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak erken oylama da yangının yol açtığı elektrik kesintisi nedeniyle Uljin’deki sandıklardan birinde askıya alındı.

İklim değişikliğinin de etkisiyle sayıları ve etkilediği alanlar artan orman yangınlarının, ormanlık alanların içine veya yakınına inşa edilmiş enerji santralleri için yarattığı tehlikeyi Türkiye de geçen yaz, Milas’ta çıkan  orman yangınlarında büyük zarar gören Kemerköy Termik Santrali’nde yaşamıştı.  

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.