DünyaEnerjiManşet

Güney Kore, Japonya’nın radyoaktif atık suyu denize boşaltma kararını mahkemeye taşımaya hazırlanıyor

0

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Japonya’nın Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘ndeki radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyu okyanusa boşaltma kararını uluslararası mahkemeye taşıma hazırlığına girdiklerini açıkladı.

Devlet Başkanı sözcüsü Kang Min-seok ise yaptığı açıklamada Moon’un söz konusu olayla ilgili uluslararası mahkemeye dilekçe vermenin esaslarının araştırılması için yetkililere talimat verdiğini söyledi.

1,25 milyon ton atık su

Nükleer santralde devasa miktardaki radyoaktif su 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin neden olduğu tam erimeler neticesinde üç reaktörde soğutma işlemine devam edildiği için biriktiriliyor.

Santralin işletmecisi TEPCO şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını açıklamıştı. Santralde günde 170 ton atık su oluşuyor.

NY Times’ın aktardığına göre şu anda tesis sahasında 1.000’den fazla tankta depolanan yaklaşık 1.25 milyon ton atık su bulunuyor. Bu suyun tümünün boşaltılmasının ise on yıllar alması bekleniyor.

UAEA: Memnuniyetle karşılıyoruz

Suyun denize boşaltılmasına karar verdiklerini açıklayan Japonya Devlet Başkanı Suga Yoşihide, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve diğer üçüncü taraf kuruluşların, planın şeffaflıkla yürütüldüğünün gözlemlenmesi için sürece dahil olacağını belirtmişti.

UAEA ise Japonya’nın duyurusunu memnuniyetle karşıladığını ve teknik destek sunacağını söyledi.

Demircan: Eko-kırım kararı

Fukuşima Nükleer Santrali’nde tam erimeye uğramış olan reaktörlerin soğutulmasının söz konusu olduğunu dile getiren nukleersiz.org  Koordinatörü Pınar Demircan da Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada tirityum izotopunun dışında  “suyun içinde yarılanma ömrü 28 yıl olan stronsiyum ile yarılanma ömrü 30 yıl olan sezyum gibi daha başka radyoaktif izotopların da bulunduğunu” söylemişti.

Japonya’nın kararını “eko-kırım” olarak niteleyen Demircan, “Bu durum ise söz konusu radyoaktif izotopların bizi üç yüzyıl boyunca kanser ve türevi hastalıklara maruz bırakma riskiyle karşı karşıya getirmiş bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.

86 ülkeden 62 bin 400 kişi itiraz etmişti

Japonya hükümetinin verdiği kararı bölge sakinleri, balıkçılık sektöründen isimler ve çevre dernekleri de atık suyun okyanusa karışmasıyla oluşabilecek kirliliğe dikkat çekerek kınadı.

Daha öncesinde ise 86 ülkeden toplam 62 bin 400 kişi böyle bir kararın alınmaması için düzenlenen kampanyaya imza atmıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.