ManşetDünyaİklim Krizi

Güney Afrika’da sel nedeniyle ölen insanların sayısı 306’yı aştı

0

Güney Afrika’da KwaZulu-Natal eyaletinde gerçekleşen selin 306 kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi. Birçok insanın ise hala kayıp olduğu belirtilirken binlerce kişinin de evlerine giremediği duyuruldu. 

Hükümet yetkililerinin dün bildirdiğine göre; Güney Afrika’nın doğusundaki KwaZulu-Natal eyaletinde meydana gelen selde en az 306 kişi hayatını kaybetti. 

Dün erken saatlerde, eyaletin sağlık müdürü Nomagugu Simelane-Zulu yerel haber platformu eNCA‘ya Salı günü geç saatlerde 250’den fazla insanın öldüğünü söyledi.

Simelane-Zulu, “Dün gece geç saatlerde iki farklı morgumuza 253’e yakın ceset götürdük” dedi. Bakan, rakamı doğruladı ve doğrudan sel ile bağlantılı olduklarını söyledi.

Ölümler 306’ya yükseldi

Sayı kısa bir süre sonra afet yönetimi sözcüsünün bu sayının 259 ölüme ulaştığını doğrulamasıyla yükseldi. İl afet yönetimi departmanı sözcüsü Nonala Ndlovu, “13 Nisan akşamı KwaZulu-Natal eyaletindeki sel felaketinde ölenlerin sayısının 306 kişiye yükseldiği bilgisi bize ulaştı” dedi. Ek olarak şiddetli yağmur evlerin çökmesine de neden oldu. Güney Afrika devlet başkanı Cyril Ramaphosa etkilenenlere destek sözü verdi.

DW’nin aktardığına göre; Başkan Cyril Ramaphosa bölgedeki sakinlerle görüştüğünü, ihtiyaçları değerlendirerek yardım  etmeye çalıştıklarını söyledi. Hükümetin önceliği ise evlerini kaybeden insanlara destek ve yardım sağlamak. Yerel hükümet yetkililerine göre ise birçok insandan haber alınamıyor. 

Rekor yağış düşmeye devam ederken eyaletin bazı bölgelerinde yağmurlar yağmaya devam ediyor. Komşu il olan Eastern Cape’de de sel uyarıları yapılmış durumda. Şiddetli yağmur son birkaç gündür kıyı kenti ve çevresindeki bölgelerdeki toplulukların sular altında kalmasına sebep oldu. 

Güney Afrika Hava Servisi’ne göre Pazartesi günü 300 milimetreden daha fazla yağmur düştü ve bu son 60 yılda tek bir günde görülen en şiddetli yağış olarak kayıtlara geçti. Yoğun şiddetli yağışların ardından yerleşim yerlerini su bastı.

Eyalet yetkilileri, afet yönetim ekiplerinin toprak kaymalarının meydana geldiği ve binaların çöktüğü bölgelerdeki insanları tahliye ettiğini söyledi. Düzinelerce ev sular altında kaldı ve birkaç yol çöktü.

İklim değişikliği ve sel felaketi

Ocak’ta kıyı kenti East London çevresinde sel en az 10 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu. 

Bilim insanları, iklim değişikliğinin doğu kıyı şeridi boyunca artan sel ve kuraklıklara neden olmasından şüpheleniyorlar.

Reuters’in aktardığına göre; Güney Afrika Hava Servisi, mevcut yağış miktarını iklim değişikliğine bağlamayı reddetti, ancak bu tür şiddetli yağmur olaylarının daha yaygın hale gelebileceğini bildirdi.

AA’nın aktardığına göre; Cyril Ramaphosa, selleri “felaket” olarak nitelendirdi. Felaketin iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu söyleyerek hükümetin selin yıkıcı sonuçlarını ele almak için elinden geleni yapacağına söz verdi.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

Dünyada birçok farklı bölge aşırı iklim olayları ile yüz yüze kalıyor.

Sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde meydana gelen doğal afetlerde iklim değişikliğinin parmağının olduğu tartışılıyor.

İklim değişikliği ile sel, kuraklık ve benzeri aşırı hava olaylarının sayısı ve sıklığının artması arasında ilişkiyi gösteren de birçok bilimsel araştırma bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.