İklim KriziManşet

Bodrum’da hortum, aşırı yağış ve sel: Karar alıcılara iklim değişikliğinde hangi sorumluluklar düşüyor?

0

Değişen hava sıcaklıkları ile meydana gelen düzensiz ve aşırı yağışlar, iklim değişikliğinin en belirgin özellikleri arasında sayılıyor.

Geçtiğimiz aylarda Rize, Muğla, Hatay, Ankara, Antalya, Afyonkarahisar ve Ordu’da meydana gelen aşırı yağışların yol açtığı sel felaketleri gözleri bir kez daha karar alıcıların ve yerel yönetimlerin küresel iklim değişikliği çerçevesinde kentsel dönüşümün ve afetlere karşı duyarlı imar planı ve imar uygulamalarının aciliyetine çevirdi.

Tatil dönemlerinde 2 milyona yakın turisti ağırlayan Muğla’nın Bodrum ilçesinde 10 gün arayla ikinci kez sel baskını yaşandı.

Bodrum ile Yunanistan’ın İstanköy Adası arasındaki bölgede, 29 Kasım saat 14.00 sıralarında denizde hortum oluştu. Bodrum’a doğru ilerleyen hortum yaklaşık 15 dakika sürdü. İlçede daha sonra şiddetli yağış ve dolu yağışı etkili oldu. Yağış şiddetini arttırarak sele dönüştü. Sel nedeniyle ilçede büyük bir afet yaşandı. 

Cadde ve sokaklar nehre dönüştü, yurttaşlar ev ve işyerlerinde mahsur kaldı

Kırmızı alarmın verildiği tatil beldesinde cadde ve sokaklar sular altında kalırken, sel sularına kapılan araçlar kullanılamaz hale geldi. Yağış nedeniyle ilçe merkezindeki Dere Sokak, Gümbet Kavşağı, Bodrum Çevreyolu, Bitez, Ortakent ve Konacık Mahallesi’ndeki dere yatağına yakın kesimlerde su baskınları yaşandı. Bodrum katlardaki bazı ev ve işyerlerini su bastı. Yaşanan sel felaketinden hayvanlar da etkilendi. Cadde ve sokaklar göle dönerken, araç sürücüleri yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Bodrum Belediyesi ekipleri, cadde ve sokaklarla ev ve işyerlerine dolan suyun tahliyesi için çalışma başlattı.

Özellikle yüksek kesimlerden gelen sel suları çevrede hasara yol açtı. Sel sularının derinliği 1,5 metreyi buldu. Gümbet Kavşağı ve Konacık’taki alışveriş merkezinin otoparkı ile önünden geçen çevre yolundaki onlarca araç sel suları nedeniyle sürüklendi. Araçlarında sürüklenen ve mahsur kalanlar itfaiye, Muğla 911 arama-kurtarma ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Bodrum ekipleri tarafından kurtarıldı. Bitez Gülümser Mehmet Danacı İlkokulu ve Ortaokulu’nda mahsur kalan öğrenciler de velileri ile kurtarma ekipleri tarafından okuldan çıkarıldı.

Bilim insanlarının bulgularına göre, iklim değişikliği sıcak hava dalgasının oluşma ihtimalini iki katına çıkarıyor.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

Uzmanlar şehirlerde meydana gelen sel felaketlerinin sebepleri arasında; iklim değişikliği ile birlikte gelen anormal yağışları, yağmur suyunun akacağı yerlerin betonlaştırılmasını ve yapılaştırılmasını, şehirlerin iklim değişikliğine dayanıklı hale getirilmemesini gösteriyor.

İklim değişikliği Afyonkarahisar ve Ordu’da etkisini gösterdi: Aşırı yağışlar sele yol açtı

Hatay’ın Erzin ilçesinde iklim felaketi: Görülmemiş şiddette dolu hasat bekleyen narenciyenin yarısını vurdu!

İklim değişikliği Antalya’da etkisini gösterdi: Şiddetli yağışın yol açtığı sel seraları ve ekili alanları vurdu

Küresel iklim değişikliği: Rize’yi 2. kez vuran şiddetli yağış sel ve heyelana yol açtı

(Diken, T24, Bodrum Olay Gazetesi, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.