EnerjiManşet

Güneş Gönüllüsü Ebru Özer: Çatılarımızda daha fazla “YES” görmek için sabırsızlanıyoruz

0

Çatılarda bireysel olarak güneş enerjisinden üretilen elektriğin fazlasının şebekeye satışına dair Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ’Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’’ başlıklı düzenlemeye dair Yeryüzü Derneği – Güneş Gönüllüleri Koordinatörü Ebru Özer‘den de görüş istedik.

Yeryüzü Derneği – Güneş Gönüllüleri Koordinatörü Ebru Özer

Kendisini güneş gönüllüsü olarak tanımlayan ve Yurttaşın Enerji Santrali (YES) alanında çalışmalar yürüten Özer, kararı, “Ve beklediğimiz karar sonunda bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.” şeklinde karşılıyor.

Ebru Özer’in, “Biz Güneş Gönüllüleri çatılarımızda, mahallemizde daha fazla YES görmek için sabırsızlanıyoruz.” sözleri ile bitirdiği açıklamasını aynen paylaşıyoruz.

“Ve beklediğimiz karar sonunda bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

02 Ocak 2018’de “2017-2023 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı” Resmi Gazete’de yayınlandığında, “Binalarda Yenilenebilir Enerji ve Kojenerasyon (YEK) Sistemlerinin Kullanımının yaygınlaştırılması” eylemi adı altında;

* Binalarda yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik engeller azaltılacak ve idari süreçler daha kolay ve hızlı hale getirilecek.

* YEK kullanımına yönelik ekonomik yapılabilirlik çalışmaları doğrultusunda asgari limitler tanımlanacak.,

* Fotovoltaik güneş paneli kullanılan binaların şebeke işletmecileri ile mahsuplaşması kolaylaştırılacak.

Bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde sorumlu kurumlardan biri olan Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK), 9 aydır beklediğimiz  “10 KWp altı lisanssız güneş enerji sistemleri kurulumu ile ilgili usul ve esasları“na ilişkin kararını sonunda yayınladı. Ve eylem planına uygun şekilde, YES kullanımını arttıracak şekilde olumlu değişiklikler yapıldı.

Kararın neler getirdiğine kısaca bakarsak, bence en önemli gelişme başvuru evraklarının azaltılması ve basitleştirilmesi. Bu değişiklik, uzun zamandır konuyla ilgili kişi ve kurumların özellikle belirttiği bir noktaydı. Büyük GES’ler (Güneş Enerjisi Santralleri) için istenen belgelerin aynısının, öztüketim amaçlı YES’lerden de istenmesi bireysel kullanıcının önünde büyük engel oluşturuyordu.

Konutun satılması veya kiracının değişmesi halinde yeni bir kabul işlemine gerek olmadan imzalanacak sözleşme ile tesisin kullanıma devam edilebilecek olması ile 3 kW ve altı kapasiteler için çağrı mektubu herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan mutlaka verilecek olmasının uygulamada kolaylık için atılmış güzel adımlar olduğunu düşünüyorum.

Temmuz ayında Yeşil Gazete’deki yazımda, “Nisan ayında, görüş almak üzere EPDK’nın kamuyla paylaştığı 10 KWp altı Lisanssız Güneş enerji sistemleri kurulumu ile ilgili usul ve esasları belirleyen taslak metine dair raporun yakın zamanda yayınlamasını bekliyoruz. Kurumdan, -umutla beklediğimiz şekilde-, bürokratik engelleri azaltan ve prosedürü kolaylaştırıcı yenilikler gelirse, 2018 yılında çatılarımızın güneş panelleri ile dolması şaşırtıcı olmaz. Bu noktada sormamız gereken, özellikle sektörde uygulayıcı konumundaki EPC firmaları, talep patlamasına hazır mı? demiştim.

Biz Güneş Gönüllüleri çatılarımızda, mahallemizde daha fazla YES görmek için sabırsızlanıyoruz. Umarım EPC firmaları da buna hazırdır .

Güneşli günler dileği ile… :)

 

Ebru Özer

Yeryüzü Derneği – Güneş Gönüllüleri Koordinatörü

Yurttaşın Enerji Santrali (YES) yolunda yeni bir dönüm noktası

Resmi Gazete yayınladı: Çatıda ürettiğiniz elektriğin fazlasını şebekeye satabileceksiniz

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.