EnerjiGünün ManşetiManşet

Resmi Gazete yayınladı: Çatıda ürettiğiniz elektriğin fazlasını şebekeye satabileceksiniz

0

Çok uzun zamandır beklenen çatılarda bireysel elektrik üretimine dair yasal düzenleme Resmi Gazete’nin bugünkü (18 Ocak) nüshasında, “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarbaşlığı ile yayımlandı. Karara göre artık çatınızda elektrik üretebilecek ve fazlasını da şebekeye satabileceksiniz.

Çanakkale’de yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yapan Troya Çevre Derneği’nden Oral Kaya, bu kararı, “Uzun sözün kısası; artık evinizin çatısında elektrik üretip fazlasını da şebekeye satabileceksiniz. Bu konuda eksik olan yasal düzenleme, 18 Ocak 2018 tarihli ve 30305 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi” sözleri ile özetliyor.

Bugüne kadarki mevcut durumda uygulanan yapıda kendi evinizin çatısında sadece kendi ihtiyacınızı karşılamak amacıyla elektrik üretme imkanı bulunuyordu. Zaman içinde bu konuda bazı düzenlemeler de yapılarak, bu üretimi kolaylaştırıcı kararlar da alındı. Ne var ki üretim fazlasının ne kadar ve ne şekilde değerlendirebileceğine dair bir hüküm ise 18 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yer alan karara değin bulunmuyordu.

Oral Kaya

Bu düzenlemeye tabi olmak için şebekeye abone olunması gerektiğini ve abonelik üzerinden üretim yapabilmenin mümkün olduğunu belirten Oral Kaya, mevcut düzenleme ile getirilen şartları ise maddeler halinde şu şekilde özetledi:

 

Karar Güneş dışındaki üretimleri kapsamıyor

1- Kurul kararı sadece çatı ve cephe uygulamalarını kapsayıcı bir şekilde yayınlandı. Yani sadece bu alanlarda üretim tesisi kurabileceksiniz. Aynı zamanda sadece güneş enerjisi sistemleri ile üretim yapma hakkı tanıyor. Rüzgar gücünden yararlanarak elektrik üretimi yapmak veya hibrit sistemler için geçerli değil.

2- Üretim ve tüketim aynı tesiste gerçekleşmek zorundadır. Farklı üretim ve tüketim adreslerini kurul kabul etmiyor.

3- Her abone, bir tek üretim hakkına sahip olacaktır. Farklı yerlerde üretim hakkı var ise (ikinci konut, işyeri veya kooperatif gb.) bu durumda sadece birini tercih etmek zorunda olacaktır.

4- Her abone sadece sözleşme gücü kadar ve 10 kW’ı geçmeyecek şekilde üretim yapabilir. Abone olduğunuzdaki sözleşme gücü bu aşamada karar vericidir.

5- Ev sahibinin değişmesi halinde, yani çatı veya cephesinde üretim tesisi olan konutun abonesi değiştiğinde, yeni abone sadece bir bilgilendirme ile tesisi üzerine alacaktır. Tesis aynı koşullarda üretime devam edecektir.

6- Tüketim fazlası elektrik şebekeye dağıtım şirketi üzerinden satılabilecektir. Bunun için üretici abone çift taraflı sayaçla belirlenen miktarı diğer üreticiler gibi faturalandırarak tahsil edebilecektir.

EPDK‘nın (Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu) uzun zamandır beklenen bu kararı, aynı zamanda diğer teknik aşamalara da yol gösterici olmakta, başvuru prosedürünü de kolaylaştırmakta.

Okur sorusuna yanıt: Kooperatife ortaklık

Haberimizi yayına aldıktan sonra okurlarımızdan Utku Korkmaz‘ın sosyal medya üzerinden tarafımıza ulaşan sorusunu da Oral Kaya’ya ilettik.

Korkmaz, twitter üzerinden, “Haberin doğrusu şöyle aslında.Resmi Gazete yayınladı: Çatıda ürettiğiniz elektriğin fazlasını şebekeye satabileceksiniz.. “50 TL fatura kesmek için şahıs şirketi kurup aylık 100 TL muhasebeci ücreti verirseniz”  mesajını paylaşmıştı.

Kaya, Utku Korkmaz’ın mesajına şu şekilde yanıt verdi.

“Fatura kesmeden zaten satış yapılamayacağına göre, tabii ki fatura kesilecek.

Ama fatura kesmek istemiyor, ürettiği elektriği yine satmak istiyor ise, bu durumda da kooperatife ortak olacak”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.