EnerjiManşet

Güneş Enerjisi Devrimi: Devasa bir Fırsat

0

 

Arkadaşım Ray Kurzweil, 20 yıl içinde ABD’nin elektrik enerjisi ihtiyacının %100’ünü güneşten edineceğini öngörüyor. Elon Musk biraz daha tedbirli, ayni vade için güneşi %50’ye yerleştiriyor. Güneş enerjisinin büyüyüşü bazılarına yavaşmış gibi gelse de, sarsıcılık yolunda şimdileri “yanıltıcı evre”sinde demek yerinde olur. Örneğin, güneş enerjisinde yılda %30 büyüme  demek, bugünün %1’i üç sene sonra %1.3’e büyüyecek demek. Ayni zamanda 20 yılda (7 katlanmada),  128 kat bir büyümeye şahit olacağız demek . Hangisi haklı çıkarsa çıksın, Ray ve Elon’ın tahminleri sonuca yakın bile olsa, gezegenimizin geleceği yanı sıra, 1 trilyon dolarlık bir fırsat var ortada., ve bu gelecek parlak.  Geleceği tayin eden bir araya gelen teknolojilere biraz daha yakından göz atalım. Güneş panellerinin fiyatları  katlanarak düşüyor.  İlk ve en önemli teknolojik değişim, silikon fotovoltaik devrelerin  watt başına azalan fiyatları. 1977 yılında watt başına $76’dan bugün $0.36’ın altına inen şu düşüşe bir bakın:

8 forbes

Uluslararası Enerji Ajansı, 2035 yılına kadar $1.3 trilyon yatırımla 662 GW güneş enerjisi kuracağımızı tahmin ediyor; ama doğrusu bu tahmin “fazlısıyla ihtiyatlı”. İkinci teknoloji uydu yer görüntüleme teknolojileri, ki bu Solar City gibi şirketlerin güneş paneli kurulumlarında hızlı ve güvenilir kararlar almalarını sağlıyor. Artık bir tesisatçı çatınıza Google Earth’ten bakıp birkaç dakika içinde iyi bir aday olup olmadığınıza karar verebiliyor; çok basit.

Enerji depolama mekanizmaları da hızla gelişiyor.  Enerji ekonomimizi dönüştürmekte olan üçüncü kiilit teknoloji, akü depolama. Böylece gündüz edindiğimiz güneş enerjisini geceye saklayabiliyoruz. Bu konudaki değişimler de son derece önemli. Son dört yılda fiyatlarda %50 bir düşüşe şahit olduk, ve 2020’ye kadar %50 daha göreceğiz.

9 forbes

Devam eden bu ucuzlamanın yanı sıra, lityum-iyon akü üretiminde de dev bir artış göreceğiz.. Tek başına Tesla’nın Gigafabrikası 2020’ye kadar 35 Gigawatt eşdeğeri akü üretecek, bu 2013’ün tüm dünya akü üretimine eş değer.

10 forbes Eektrikli araçlar: Tesla’nın Gigafabrikası  ayni zamanda yılda 500.000 elektrikli aracın üretimini sağlayacak. Elektrikli Araç üretimindeki hızlı artışın da dönüşüme büyük katkısı olacak.  Bakınız:

11 forbes

6 D: Bağlantıyı kurmak. Güneş, akü, ve elektrikli araçların örtüşmesi, enerji üretimini demokratikleştirecek ve milyarlarca kişiye ucuz, karbon-nötr enerjiye erişim sağlayacak. Güneş enerjisine benim katlanan teknolojilerin 6D’si çerçevemden bakmak, bunu daha da iyi kavramamızı sağlayabilir:

Dijitalleşmiş (Digitized): Güneş enerjisini üretimimiz, ölçmemiz ve kontrol etmemiz dijitalleşmiş vaziyette, ve bunun için katlanarak büyüme istikametinde.

Yanıltıcı (Deceptive): Bügünlerde güneş enerjisi büyümesinin yanıltıcı evresindeyiz. Yılda %30 büyüme  demek, 128 kat bir büyümeden sadece 7 katlanma, yani 21 yıl uzaktayız demek.

Sarsıcı (Disruptive): İnsanlığın kullandığı enerjinin 5.000 katı her yıl dünyaya çarptığı için, güneş enerjisinin boy atabileceği yükseklik hayli fazla. Şu UBS banka araştırmasıiyi söylemiş:

“Bizce, güneş ve akü teknolojileri güdümüyle, 10-20 yıl içinde gelişmiş ülke pazarlarındaki ‘bunu yüz yıldır böyle yapıyoruz’ değer zinciri ters düz olacak.”

Soyutlaşmış (Dematerialized): Yayılmış, nüfuz etmiş bir güneş enerjisi şebekesi çok daha dayanıklı ve becerili bir enerji şebekesi yaratacak. Yine UBS raporuna dönersek:

“Günümüzün büyük ölçekli enerji üretimi, geleceğin enerji sisteminin yanında dinazor kalacak: Fazla büyük, esnelk değil, uzun vadede yedek güç için bile uygun olmayacak.”

Paradan ayrışmış (Demonetized): En nihayetinde, güneşten edinilecek enerji bedava. Daha da güzeli, en fakir ülkeler en güneşlileri. İsraf edilecek kadar fazla ucuz, temiz enerji olan bir dünya hayâl edin.

Demokratikleşmiş (Democratized): Yukarıda söylediğim gibi, güneş dünya çapında birşey, herkesin erişebileceği birşey, en fakir ülkelerde bile.

Bu devrime katılma vakti geldi.

UBS devam ediyor:

“2025 yılına kadar herkes enerji üretebilir ve depolayabilir konuma gelecek; ve bu, yeşil ve rekabet edebilir fiyatta olacak. cost competitive, yani dağıtım şirketlerinden  almayla mukayese edilebilir, belki de daha ucuz fiyata. Bu, ayni zamanda enerji üretiminin en verimli yolu. Enerjiyi tüketildiği yerde üreterek iletim kaybını asgariye indirirsiniz. Enerji artık ‘ahmak’ça tüketilen birşey olmaktan çıkacak.  Evler ve şebekeler ‘akıllı’ olacak ve böylece talebi (değişken) yenilenebilirlerle denkleştirecek.”

UBS, elektrikli araç, artı akü depolama, artı çatı üstü güneş için desteksiz kendini amorti etme sürsini 2020 yılında 6 ila 8 yıl olarak tahmin ediyor. bkz.

12 forbes

Benim görüşümce, güneş enerjisi gelecekteki ekonomimiz için merkezi bir lokomotif olarak görülmeli. Bu sizin işlerinizi nasıl etkileyecek? Ya sektörünüzü? Ya hayatınızı?

Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz

Yazar: Peter Diamandis 

Yeşil Gazete için Çeviren: Alidost Numan (orijinal yazı: Peter Diamandis.com)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.