ManşetSivil Toplum

Gündem Çocuk: Polis Haftası’nda çocuk istismarını durdurun!

0

Gündem Çocuk Derneği, İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “Polis Haftası’nda çocuk istismarını durdurun. Polis Haftası kutlamalarında artık çocuklar kullanılmasın.”

Türkiye’de her yıl 10 Nisan’la başlayan hafta, Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun yıl dönümü nedeniyle, “Polis Haftası” olarak kutlanmakta. Geçmiş yıllardaki kutlamalarda çok sayıda çocuk, oyuncak silahlarla ve giydirilen özel polis kıyafetleriyle ön plana çıkartıldı. Kutlamalar sırasında pek çok kentte düzenlenen törenlerde polis üniforması giydirilmiş kız ve erkek çocukları; kimi motorize ekip, kimi çevik kuvvet, kimi de özel tim rolüyle yer aldı. Çocuklara zaman zaman uzun namlulu oyuncak silahlar da verildi. Çocuklar polis müdürlerinin, anne ve babalarının gülümseyen bakışları önünde silahları oyun olarak birbirlerine doğrulttular.

Bu görüntülerin bu yıl da tekrarlanmaması için Gündem: Çocuk! 22 Mart 2011’de İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuruda ele alınan konuları Dernek’in açıklamasından derledik:

Başta çocuk gelişim uzmanları olmak üzere çocukla ilgili çalışan meslek elemanları ve çocuk hakları savunucuları uzun yıllardır çocukların bu tip törenlerde yer alması, çocuklara üniforma giydirilmesi ve ellerine silah verilmesi gibi uygulamalara karşı çıkmaktadırlar. Gelişimsel açıdan somut düşünme becerisinin tam olarak kazanılmadığı, gerçekle oyun arasındaki ayrımın netleşmediği bir dönemde bulunan çocukların, bu tür kutlamalarda üniforma giydirilerek, oyuncak da olsa silah taşıyarak ön plana çıkartılmaları, onların şiddete yönelmelerine yol açabilir. Çocuklar bu dönemlerde kimlik arayışındadırlar. Çevrelerini tanımaya çalışır ve yetişkinleri model alırlar. Yetişkin davranışlarının model alınarak taklit edildiği bu tür uygulamalarla, çocuklar kendilerini silaha ve şiddete daha yakın hissedebilirler. Bu yakınlık oldukça endişe verici sonuçlar doğurabilir.

Çocuklar, içinde buldukları gelişim döneminin özelliklerinden dolayı polisliği; güç sahibi olmak ve başkalarına zarar verebilme hakkı olarak algılayabilirler. Bu tür davranışları kendi çevrelerinde de deneyebilirler. Ayrıca, üniforma giymek, çocukların polisin varlığı ile simgelediği dıştan denetimin asli olduğunu düşünmelerine yol açabilir. Bu durum çocuklar başta olmak üzere toplumdaki tüm bireylerin içsel denetim geliştirmeleri önünde bir engeldir. Oysa demokratik toplumlarda birarada yaşam, dış denetimden ziyade şiddetsiz, baskısız ve barış içinde yaşama kültürünün içselleştirilmesiyle mümkündür.

Çocuğun yüksek yararı açısından değerlendirildiğinde, şiddet içeren ve çağrıştıran her şeyin çocuktan uzak tutulması gerekliliği açıktır. Aksi durum çocukların ihmali ve istismarına yol açar ve çocukların esenliği önünde engel oluşturur.

Sonuç olarak, silah, şiddetin en uç noktasıdır ve öldürücü bir alettir. Başka hiçbir işlevi yoktur. Küçük yaştaki çocuklara şiddeti ve öldürme aracı olan silahı benimsetmek, şiddeti körüklemek ve insan ölümüne yol açmak anlamına gelir.

Gündem: Çocuk! Türkiye’de her tek çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunan bir sivil toplum kuruluşu. Dernek, bu hedef doğrultusunda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tüm toplumda yaygınlaşmasını ve benimsenmesini sağlayarak, Türkiye’de evrensel bir insan hakları kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Gündem:Çocuk! Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği’nin internet sitesine www.gundemcocuk.org adresinden erişilebiliyor.

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.