ManşetTürkiye

Güncelleme: KESK eylemine polis engeli

0
KESK’in Ankara’da düzenleyeceği 4+4+4 protestosu için yurdun dört bir yanından Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan otobüsler polis tarafından durduruldu.

Bugün ve yarın Ankara’da düzenlenecek olan 4+4+4’ü protesto eylemine katılmak üzere Eğitim-Sen üyeleri, 2 otobüsle 90 kişi yola çıktı. DHA’nın haberine göre, Adana Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önüne gelen otobüsler, polisler tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmak istendi. Eğitim-Sen üyeleri mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılamayacağını söyleyerek buna karşı çıktı. Polis, otobüslerin hareket etmesine izin vermeyince yaklaşık 90 kişi sloganlar atarak eylem yaptı. Eğitim-sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, engellendiklerini belirterek, “Engellenme nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Gerçekten de farklı gerekçeler öne sürülüyor. Önce kimlik kontrolü yapılacak dendi. Mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılması usulsüzdür diye itiraz ettik arkasından trafik polisleri devreye girdi. Araç üzerinden taşınan yolcuların kimliklerini bilmemiz lazım diyor. Bu tamamen keyfi bir tutumdur. Eyleme katılımımızı engellenmek için yapılan bir tutumdur. Biz Eğitim-Sen Adana Şubesi olarak KESK Adana Şubeleri platformu olarak bu tür haksız tutumlara teslim olmayacağız, Ankara’ya ulaşmakta kararlıyız” diye konuştu.

GÖZALTINA ALINDILAR
4+4+4 grevi için, Adana’dan yola çıkan Eğitim-Sen üyeleri göz altına alındı. Eylemciler, polisin otobüslerin bağlandığını söylemesi üzerine otobüsleri göndermek istemedi. Otobüsleri kiraladıklarını ve göndermeyeceklerini söyleyen 90 kişi, göz altına alınarak polis otobüsü ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne götürdü.

BURSA
TBMM’de 4+4+4 sistemi görüşülmeye başlanmasıyla birlikte eğitim sistemine tepki gösteren yaklaşık yüz kişilik KESK üyesi Merkez Osmangazi ilçesi Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde gece yarısı toplandı. Ankara’da yapılması planlanan eyleme katılmak isteyen grup üyelerini Ankara’ya götürmek isteyen otobüslerün şehir merkezine girmelerine polis tarafından izin verilmedi. Grup üyeleri polise tepki göstererek Şehreküstü meydanında soğuktan üşüyünce çevreden topladıkları kağıt ve tahta parçalarını yakıp, ısınıp etrafında halay çekti.

Çevik kuvvet ekiplerinin aldığı güvenlik önlemleri sırasında polis müdürlerine yaptıklarının kanunlara aykırı olduğunu, kararın yargı kararı değil idari karar olduğunu söyleyen grup üyeleri “Seyahat özgürlüğümüzü kısıtlıyorsunuz alınan karar mahkeme kararı değil, sizleri dinlemeyeceğiz, hakkımızda rapor tutup gereken yerlere şikayetinizi bildirin” dedi. Polis müdürleri Ankara’da yapılması planlanan eylemin Valilik tarafından yasaklandığını ve herhangi bir olay çıkmaması için gidişlere kesinlikle izin verilmeyeceğini söylemeleri üzerine iki saat süreyle Şehreküstü meydanında halay çekip slogan atan KESK üyeleri sessiz bir şekilde dağıldı.

ANTALYA
Anafartalar Caddesi üzerinde kendilerini Ankara’ya götürecek olan otobüsün engellendiğini belirten KESK ve Eğitim-Sen üyeleri gece yarısı oturma eylemi düzenledi. Işıklı kavşakta yolun bir kısmını trafiğe kapatan yaklaşık 50 kişilik grup sloganlar attı. Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gitmeye çalışan kamu emekçileri gördüğünüz gibi bütün illerde bulundukları yerden çıkartılmamıştır. Bu şunu gösteriyor; AKP, kamu emekçilerinin gücünden KESK’in gücünden korkmaktadır, çekinmektedir. Muhalefet edilmesini istememektedir” şeklinde konuştu.

Basın açıklaması esnasında KESK üyesi bir eylemci ile polis arasındaki tartışma arbedeye dönüştü. Kısa sürede kontrol altına alınan olay büyümeden sonlandı. Basın açıklamasının ardından kısa bir süre bekleyen grup olaysız bir şekilde dağıldı.

ALANYA
Ankara’ya gitmek için Saray Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 30 kişilik grubun otobüsle yola çıkma isteğine polis izin vermedi. Sendika üyelerinin toplu olarak yola çıkma isteklerinde ısrarcı olmaları üzerine polis önlem olarak otobüse ait evraklara el koydu. Grup bir süre sloganlar attı. Sendika üyeleri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Alanya Şube Başkanı Ali Koca, Alanya’dan hareket etmek isteklerinin engellendiğini belirterek, “AKP’nin ileri demokrasisi bizleri engelledi. Protesto ettiğimiz yasa halkın çıkarlarına ters bir yasaydı. Temel eğitim paralı hale getirilmek istenmekte. Okullar birer ticarethaneye çevrilmek istemektedir. Meclis’te çıkacak yasaları protesto etmek için çıkmış olduğumuz yolda polis tarafından engellendik. Hani ileri demokrasi vardı. Uzaya çıkacaktık, Alanya’dan bile dışarı çıkamıyoruz” dedi. Ali Koca’nın açıklamalarının ardında bir süre bekleyen grup, saz çalıp şarkılar söyledikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

İZMİR
KESK’in düzenleyeceği 4+4+4 mitingi için Ankara’ya gitmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 500 kişilik grup, evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Topluluğu Ankara’ya götürecek otobüslerin trafik otoparkına çekilmesi üzerine grup, yaya olarak Ankara’ya gitmek istedi. Dağılmaları istenen ancak Cumhuriyet Bulvarı’nı araç trafiğine kapatarak Fevzi Paşa Bulvarı’na kadar yürüyen grubun önünü, bölgeye sevk edilen çevik kuvvet polisleri ile TOMA araçları kesti. Yürüyüşü sonlandırmak isteyen polis burada gruba cop ve kalkanla müdahalede bulundu. Yaşanan arbedenin ardından durdurulan grup, yaklaşık 1 saat boyunca Fevzi Paşa Bulvarı’nı araç trafiğine kapattı. Sloganlar atan grup polisin uyarılarına rağmen dağılmadı.

Son olarak KESK’in Ankara merkezi ile görüşen topluluk üyeleri, yolu trafiğe açtı, eylemlerini Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube önünde sürdürme kararı aldı.

KONYA
Ankara’daki eyleme katılmak amacıyla Konya’dan Ankara’ya gitmek için yola çıkan KESK ve Eğtim-Sen üyeleri polis tarafından engellendi. Sendika üyeleri aılnan bu kararı alkış ve sloganlarla protesto etti.

Kararın haksızlık olduğu belirten Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş,” En demokratik hakkımızı yasalara aykırı olmaksızın bir basın açıklamasını gerçekleştirmek üzere yola çıkan arkadaşlarımızın seyahat özgürlüklerini engellenme ne kadar doğrudur. Demokratik anayasa diye önümüze konulan bu anayasanın ne kadar doğru bir anayasa olduğunu herkes birkez daha görmektedir. İçişleri Bakanlığı’nın bu talimatıyla emniyet güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bu kararlılıkla gerekirse günlerce bu mücadaleyi vermeye hazırız” dedi.

Sendika üyelerini Ankara’ya getirmesi planlanan otobüs trafik ekipleri tarafından araç sigortasının günü geçtiği için ceza kesilerek otoparka çekildi.

KESK’TEN AÇIKLAMA
Kesk’in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Bilinmelidir ki, kamu emekçilerinin kitlesel basın açıklaması yapmasının önünde hiçbir yasal engel yoktur. Yıllardır konfederasyonumuz, sendikalarımız tarafından gerçekleştirilen miting, basın açıklaması gibi eylem ve etkinliklerimize güvenlik güçleri müdahale etmediği sürece hiçbir olay yaşanmamıştır. Gerek çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi, gerekse sendikal alana yönelik önemli değişiklikler içeren düzenlemelerden doğrudan etkilenecek olan geniş kesimlerin tepkilerini alan eylemleri ile göstermek istemesinden daha doğal bir yol yoktur. Kent meydanlarının barışçıl bir şekilde, demokratik tepkilerini ifade etmek isteyenlere kapatılmak istenmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Valiliğin yasaklama kararı anayasaya, evrensel insan hakları ilkelerine ve ülkemizin taraf olduğu uluslar arası anlaşmalara aykırıdır” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.