Hafta SonuKitapManşet

Güncele direnen yazılar: Özgürlük Sokaklardan Gelecek

0

Daha önce dört romanı, iki öykü kitabı bir de güncesi bulunan yazar Ferhan Şaylıman, bu kez de güncele direnen denemeleriyle okurun karşısına çıkıyor. Siyah Beyaz Yayınları’ndan çıkan kitap Şaylıman’ın 2012-2015 yılları arasında haber sitelerinde kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. ‘Güncele direnen yazılar’ alt başlığıyla okura sunulan ‘Özgürlük Sokaklardan Gelecek’ isimli kitap, güncel gelişmelere alışılmış köşe yazarlığının dışında farklı bir dille yaklaşmayı hedefliyor.

56

 

Yazı dünyamızda girişi edebiyatla olan Ferhan Şaylıman, son çıkan kitabına adını veren yazısında edebiyatla güncel arasındaki bağlantıyı şöyle kuruyor: “Ben böyle bir süreçte sanki uzayda yaşıyormuşçasına insana, topluma sırtını dönmüş, ülkedeki acılara teğet geçen öyküler, romanlar üretenlerin aksine, onların edebiyatımızda baş tacı edildiği, yere göğe koyulamadığı gerçeğine inat, içine yuvarlandığımız cehennemi yazmakta kararlıyım. Ülkeler, toplumlar olağanüstü olaylar yaşarken siz olağan şeyleri yazmakta, kurgu kahramanlar yaratmakta ısrar ederseniz edebiyatın özünü oluşturan insan faktörünü elinizden kaçırırsınız. İşte o nedenle özgürlük sokaklardan gelecek. Nasıl mı? Biz bunu Haziran Direnişi’nde yaşadık, gördük, tanık olduk. Böyle bir ruhumuz, direncimiz, vicdanımız var bizim. Onlar sokakta, hayatın kaynaştığı her yerde, iş merkezlerinde, fabrikalarda, dağlarda, üniversitelerde, halaylarda, cenazelerde, türkülerde, ağıtlarda, öykülerde, romanlarda capcanlı yaşıyorlar.”

 

Ferhan Şaylıman,Sokaklardan Gelecek adlı son kitabında başta edebiyat olmak üzere, günlük yaşamda dil sorununa dikkat çekerek, “Artık kullandığımız sözcükler ve anlamları üzerinden, acılarımızı dile getirme çabasının sonuna ulaştığımız kanısındayım. Sırtımız duvara dayanmış durumda. Günümüzde dilciler bu ülkenin dağlarında oluk gibi akan kanı tanımlayacak daha içerikli, daha kapsayıcı, daha vurucu kavramlar bulmak gibi bir sorumlulukla karşı karşıyalar,” diyor.

 

Ferhan Şaylıman
Özgürlük Sokaklardan Gelecek
Siyah Beyaz Yayınları
Deneme (Politik Yazılar), 240 Sayfa

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.