Doğa MücadelesiManşet

Gümüşhane’de HES’e tepki

0
Gümüşhane'nin Artabel köyünden geçen Artabel deresinin doğduğu yer

Gümüşhane'nin Gülaçar köyünden geçen Artabel deresinin doğduğu yer

Gümüşhane’de Kuzey Hidroelektrik Santrali (HES) projesi kapsamında Artabel Deresi ve Nivene Deresi’ne özel bir firma tarafından yapılacak olan 3 HES için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı salonda sürerken Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan yöre sakinleri ise toplantı salonuna girmediler.

Toplantı salonuna giren Gülaçar Köyü Muhtarı Yüksel Yalçın, ”Biz yöre halkı olarak toplantıya katılmıyoruz. Sizler boş salona açıklama yapıyorsunuz. Yöre halkı olarak bu projeye karşıyız. Biz dışarıdayız, siz salonda bilgilendirme toplantısı yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi, ardından salonu terk etti.

Şirket boş salonu bilgilendirdi

Atatürk Kültür Merkezi’nde Gümüşhane Çevre Yönetimi ve ÇED Şube Müdürü Cemil Köksal başkanlığında yapılan toplantıya, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri ve firma yetkilileri katıldı. Toplantıyı protesto eden yöre sakinleri ise toplantıya katılmadı.

Firma yetkilileri, Kuzey HES Projesi kapsamında yapılacak 3 HES ile ilgili açıklamada bulundu. Her bir HES için inşaat süresinin bir sene olmasının beklendiğini belirten firma yetkilileri, Artabel Deresi üzerine yapılacak olan Kuzey 1 ve Kuzey 2 HES’lerinin ana su kaynağının Artabel Deresi, Kuzey 3 HES’in de Nivene Deresi’nin su kaynağının kullanılacağını ifade ettiler.

Arazinin hazırlanması aşamasında, kazıdan çıkan kazı fazlası malzemenin uygun nitelikte olması durumunda, ünitelerin inşasında dolgu işlemlerinde, servis yolu yapım çalışmasında, çalışma alanı çevresi ve çevre düzenlemesi çalışmalarında kullanılmasının planlandığını kaydeden yetkililer, Kuzey HES’in 18 MWm kurulu güce sahip olacağını ve yılda ortalama 46.52 GWh enerji üretmesinin öngörüldüğünü söylediler.

Halk salona girmedi

Toplantı salonda sürerken Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan yöre sakinleri ise toplantı salonuna girmediler.

Yöre halkı adına basın açıklaması yapan İkisu Tarsun Artabel Köyleri Derneği Başkanı Nihat Olgun, bölge halkı olarak projede olumsuzluklar tespit ettiklerini savunarak, şunları söyledi:  ”İçme, sulama, kullanma ve doğal hayatı korumak için vadiye su bırakılacağı taahhüt edilmektedir. Ancak bırakılan su miktarı mevcut suya göre azalacağından nitelik bakımından önemli değişiklikler meydana gelecektir. Aşırı soğuklarda buzlanma, aşırı sıcaklarda ısınma, atıklardan dolayı dere yatağının kirlenmesi olacağından olumsuz sonuçların olacağı aşikardır. Faydadan çok zarar getireceğinden yöre halkımız tarafından kesinlikle kabul görmemektedir. HES’lerin yapılacağı saha kırmızı benekli alabalığın üreme alanı olup yapılacak HES’ler bu türün neslinin tükenmesine neden olacaktır. Ülkemizde elektrik üretimine ihtiyaç olduğunu bilmekteyiz. Ancak proje alanları seçiminde olumlu ve olumsuz etkilerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Biz, Artabel ve Nivene Dereleri’ne yapılacak olan HES’leri kabul etmiyor ve ‘hayır’ diyoruz.”

Toplantı salonuna giren Gülaçar Köyü Muhtarı Yüksel Yalçın, ”Biz yöre halkı olarak toplantıya katılmıyoruz. Sizler boş salona açıklama yapıyorsunuz. Yöre halkı olarak bu projeye karşıyız. Biz dışarıdayız, siz salonda bilgilendirme toplantısı yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi, ardından salonu terk etti.

Toplantıyı yöneten Çevre Yönetimi ve ÇED Şube Müdürü Cemil Köksal, ”Firma gerekli bilgilendirme toplantısını yapmıştır. Biz raporumuzu ‘bilgilendirme toplantısı yapıldı’ şeklinde tutacağız. Ancak, bilgilendirme toplantısına yöre halkının katılmadığını belirteceğiz” dedi.

Atatürk kültür Merkezi önüne toplanan yöre sakinleri ise ”HES’lere hayır” şeklinde slogan attıktan sonra olaysız olarak dağıldı.

(Karadeniz’den Günebakış)

You may also like

Comments

Comments are closed.