Hafta SonuManşet

Gülten Dayıoğlu’nun “Fadiş”i

0

On beş yıllık öğretmenlik hayatından sonra daha fazla çocuğa ulaşmak, eğitim ve gelişimlerine katkıda bulunmak için sadece yazarlık yapmaya karar veren Gülten Dayıoğlu çocuklar ve gençler için yazdığı onlarca kitabıyla bu amacını fazlasıyla yerine getirmiştir. Türkiye’de ve çevrildiği diller sayesinde dünyada dört beş kuşak onun kitaplarıyla büyümüştür. Türkiye’nin çocuk yazını üzerine en fazla eser veren, en çok üreten, en önemli çocuk yazarlarından olan Gülten Dayıoğlu’nun klasikleşen eseri Fadiş 1971 yılında ilk baskısını yapmıştır. O zamandan bu yana kırk yılı aşkın bir zamandır da okunmaya devam etmektedir.

2 gülten dayıoğlu...

Babası eviyle ilgilenmediği için hizmetçilik yapmak zorunda kalan annesiyle birlikte Fadiş de çeşitli ailelerin yanında yaşamaktadır. Ancak babası annesini boşanmaya razı etmek için Fadiş’i koz olarak kullanmaya bu amaçla onu kaçırmaya başlayınca ana kızın iyi kötü kurulan düzenleri bozulur. Fadiş kâh babasının kaçırıp yanlarına bıraktığı babasının akrabalarının yanında kâh annesinin izini bulup babasından aldıktan sonra para karşılığı baktırdığı tanıdıklarının yanında köy köy kasaba kasaba gezmektedir. Annesi Fadiş’i yanına almaya uğraşmakta ancak çalıştığı işyerleri çocuk istemediği için mecburen tanıdıklarının yanına emanet etmek zorunda kalmaktadır. Fadiş anası babası olduğu halde babasının kötü kalpliliğinden annesinin ise mecburiyetinden dolayı hem öksüz hem de yetim gibi büyümektedir.

1 fadiş

Kitabın arka planında köy ve kasaba yaşamına dair renkli görüntüler var. Tarla yapmak, harman zamanı, ürün bozumu, ramazanlar, cadılar bayramına benzeyen büyük şehirlerde rastlamadığımız ramazanın on beşi geleneği, bayramlar ve daha pek çok yaşam kültürü okura sunulmaktadır. Kitabın sonunda annesinin akrabasının yanında okula başlamışken iyi kötü bir düzen tutturmuşken, yatılı okula kabul edilmesi üzerine bir kez daha düzenleri bozulur ama bu kez içlerinde geleceğe dair büyük umutlar da vardır. Fadiş okuyacak ve büyük insan olacaktır.

Yetmişe yakın baskı yapmış bu eser, yazarın yozlaştırırlar diye korkmasından dolayı sinemaya aktarılmamıştır. Bu yüzden 9 yaş ve üzerindeki çocuklar tıpkı anne babaları gibi ancak kitabı alıp okuyarak Fadiş’in hayatına girebilirler.

 

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/gulten-dayioglunun-fadis-isimli-kitabinda-neler-anlatiliyor

 

Mehmet Fırat Pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.