Doğa MücadelesiManşet

Gülpınarlıar jeotermalcilere karşı birleşti

0

Çanakkale Gülpınar’da zeytinliklerin ortasına yapılmak istenen jeotermal enerji tesisine karşı halk birlikte mücadele etmek için kararlı. Zeytinlikleri koruyan ve zeytinlik alanlara 3 km yakında her hangi bir tesis kurulamaz hükmünü içeren 3573 Sayılı Zeytincilik kanuna rağmen ÇED gerekli değildir kararı çıkartan Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin sondaj yapmasının doğuracağı tehlikeler Gülpınarlıları harekete geçirdi.

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği öncülüğünde dün Gülpınar’da yapılan toplantı geniş bir halk katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda ilk olarak jeofizikçi Doğan Perinçek jeotermal uygulamalar konusunda bilgiler verdi. Perinçek jeotermal enerji çevreye ve doğal hayat zarar vermediği takdirde kullanılabilir olduğunu vurguladı.

Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu başkanı avukat Ali Furkan Oğuz işin hukuki çerçevesi hakkında bilgi vererek Zeytincilik Kanunun geçerli olduğu sürece jeotermal tesisin yapılamayacağını savundu.

Son olarak konuşan zeytin üreticisi Mahmut Boynudelik hükümetlerin tarımı bilinçli olarak gözden çıkardıklarını söyleyerek son 25 yılda Hollanda büyüklüğünde bir tarım alanının tarım vasfını kaybettiğini belirtti. Kısa vadeli hesaplar peşinde koşmak yerine gelecek kuşaklar adına emanetçisi olduğumuz zeytinleri savunmaktan başka bir yol olmadığını ifade eden konuşmacıya üreticiler destek verdiler.

Önemli bir zeytin ve domates üretim merkezi olan Gülpınar yöresi aynı zamanda organik zeytinciliği ilk başlatan yerlerden.

Kurulması planlanan jeotermal tesisinin hemen yakınında faaliyetini sürdüren Tuzla jeotermal tesisinin etkilerini zaten yakında hissettiklerini dile getiren köylüler Tuzla çayında kitlesel balık ölümleri gözlendiğini, domates ve fasulyeleini kurumaya başladığını anlattılar. Yeni bir jeotermal tesisin zeytinciliği tamamen yok edeceğini söyleyen Gülpınarlılar sondajları engellemek için hukukş her yolu deneyeceklerini, bu konuda karalı olduklarını söylediler.

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.