ManşetEkonomiTarım-Gıda

‘Gübre fiyatlarına yapılan zamlar sebebiyle çiftçi tarlasına giremez hale geldi’

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Avukat Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, gübre fiyatlarına üst üste gelen zamlar nedeniyle mağdur olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için  Tarım ve Orman Bakanı’na çağrıda bulundu.

Tutdere yaptığı konuşmada gıda maddelerine gelen zamlar nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerin, gübre fiyatlarına üst üste gelen zamlarla daha da zor günler geçirdiğini ifade etti.

‘Üre gübreye bir yılda yüzde 82 zam yapıldı’

Tutdere, “Hayat pahalılığı, gıda maddelerindeki zamlar nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerimiz, bir de üst üste gelen gübre zamlarıyla mahvoldular. Önceki yıla oranla 2021 Ocak ayı itibarıyla üre gübrenin fiyatı yüzde 82, DAP gübrenin fiyatı yüzde 87 zamlandı. Zamlar çiftçimizin belini büktü, hayatı çekilmez bir hâle getirdi” dedi.

Girdi maliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Tutdere, yanlış tarım politikalarının acı faturasını çiftçilerimizin ödediğini, çiftçilerimizin artık üretemez hasat yapamaz hale geldiğini aktararak “çiftçi zorda, çiftçilerimizin feryadına kulak verin” çağrısında bulundu.

‘Tarlasına giremez duruma geldi’

İktidarın yanlış tarım politikalarının bir sonucu olarak Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı bir ülke haline dönüştürüldüğünü belirten Tutdere, çiftçilerin artan ilaç ve gübre maliyetleri karşısında tarlalarından uzaklaştırıldığını ifade etti.

Tutdere, “Geçen yıla göre ürün fiyatı sabit olan çiftçi zam nedeniyle tarlasına giremez duruma geldi. Anadolu’da çiftçi zorda, köylü darda” ifadelerini kullandı.

Pakdemirli’ye çağrı

Artan girdi maliyetlerine acil müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi çiftçilerin yanında olamaya davet etti.

Tutdere, “Buradan Tarım ve Orman Bakanına açıkça çağrıda bulunuyorum: Kahta Ziraat Odamız başta olmak üzere Türkiye’deki tüm Ziraat Odalarımızın ve çiftçi birliklerimizin gübre zamlarına ilişkin yapmış oldukları açıklamalara kulak verin, çiftçilerimizin mağduriyetini giderin” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.