İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, Türkiye’de Kürt sorunu ile bağlantılı “ilerleme umudu belirdiğini” yazdı. Guardian geçmişte sorunun çözümü yolunda atılan adımların bazı durumlarda deyim yerindeyse kazaya kurban gittiğinden bahsetttiği yazısında, hükümetin bu defa PKK ile görüşmeleri açık olarak ilan ettiğini, bunun eskiye göre bir değişiklik olduğunu yazıyor
Gazete, yaklaşık 10 bin PKK’lının silahlarını teslim etme aşamasına gelinmesi için çok engel olduğunu söylemekle birlikte, Kürt siyasiler ile Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talep ve beklentilerinin örtüşüyor olabileceğine işaret ediyor.
Gazetenin görüşünü yansıtan baş makalede “Kürt baharı olacaksa, 40 bin kişinin hayatına mal olan çatışmaların sona ermesinin ötesinde her iki tarafı da ödüller bekliyor” deniliyor.
Guardian bu noktaya gelirken bazı gelişmelerin yaşandığını, Balyoz davasında darbe girişiminden subayların hüküm giymesi ardından Erdoğan’da PKK ile doğrudan görüşme konusunda fikir değişikliği olduğunu ve Öcalan’ın açlık grevlerini durdurmasının katkı yaptığını yazıyor.
Gazete dört baş makalesinden Kürt sorununa ayırdığı yazısını: “İlerde çok engel var; ama en azından karşılıklı konuşuluyor olması, onca yıkımdan sonra iyi olmalı.” cümleleriyle tamamlıyor.
(BBC Türkçe, The Guardian)