Manşetİklim Krizi

Guardian fosil yakıt endüstrisinin reklamlarını kabul etmeyecek

0

Londra merkezli medya kuruluşu Guardian, artık petrol ve gaz şirketlerinden gelen reklamları kabul etmeyeceğini ve fosil yakıtları çıkartan şirketlerden para almayı yasakladıklarını duyurdu. Böylece, bunu açıkça yasaklayan ilk büyük küresel haber kuruluşu oldu.

Fosil yakıt reklamlarını iptal etme kararı Çarşamba günü açıklandı ve hemen yürürlüğe girecek. Yasak, dünyanın en büyük kirleticilerinin birçoğu dahil olmak üzere, öncelikle fosil yakıtların çıkarılmasında yer alan tüm işletmeler için geçerli olacak.

Diğer medya kuruluşlarına çağrı

Enerji şirketlerinin faaliyetlerini “yeşil yıkama” yapmak için pahalı reklam kampanyalarıyla ört bas etmelerinin iklim kriziyle mücadeleyi olumsuz etkilediğini belirten Guardian, diğer haber yayınlarının da bu reklamları reddetmesi için çağrıda bulundu.

‘Birkaç yıl güvencesizlik yaşayacağız’

Reklamlar, Guardian Medya Grubu’nun gelirlerinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Şirketin baş icra sorumlusu Anna Bateson ve baş gelir sorumlusu Hamish Nicklin fosil yakıt firmalarından gelen reklam parasını reddetme kararının medya endüstrisi için zor bir zamanda yapıldığını vurguladı.

İkili yaptıkları ortak açıklamada  “Guardian’ın finansman modeli – çoğu yüksek kaliteli medya şirketi gibi – önümüzdeki birkaç yıl boyunca güvencesiz kalacak. Bazı reklamları reddetmenin kısa vadede hayatımızı biraz daha zorlaştırabileceği doğrudur. Bununla birlikte, daha maksatlı bir organizasyon inşa etmenin ve finansal açıdan sürdürülebilir kalmanın el ele gitmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Karbon ayak izini azaltıyor

Yeni uygulanacak yönetmelikle birlikte Guardian şirketin karbon ayak izini azaltma ve iklim acil durumuyla ilgili haberlere ve raporlara gazetede daha fazla yer verme taahhüdünde de bulundu. Medya kuruluşu daha önce de editoryal politikalarını yenilemiş ve “iklim değişikliği” yerine “iklim krizi”, “küresel ısınma” yerine “küresel ısıtma” diyeceklerini ve iklim acil durumunun görünürlüğü için çaba göstereceklerini söylemişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.