Grönland’taki seçimleri madencilik karşıtları kazandı

Seçim öncesinde maden karşıtı kampanya yürüten Inuit Ataqatigiit partisi oyların yüzde 39'unu alarak 1979'dan beri iktidarda olan maden yanlısı Siumut partisinden bayrağı devraldı.

Grönland genel seçimlerinde sol görüşlü Inuit Ataqatigiit (IA) partisi oyların üçte birinden fazlasını alarak seçimin kazananı oldu. Böylece 1979 yılından bu yana iktidarda olan ve madencilik yanlısı Siumut partisinden bayrağı devralmış oldu.

IA oyların yüzde 37’sini alırken, sosyal demokrat Siumut partisi yüzde 29 oranında kaldı.

Çevreci bir politika izleyen partinin 34 yaşındaki lideri Mute Egede’nin gelecek haftalarda hükümet kurmak için çalışmalara başlayacağı açıklandı.

Maden karşıtı kampanya zafer getirdi

56 bin gibi küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen uluslararası kamuoyu Grönland’daki seçimleri yakından takip ediyordu. Çünkü IA, seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda Grönland’ın zengin ve geniş yeraltı kaynaklarının kullanıma açılmayacağını açıklamıştı.

Ayrıca ilk iş olarak büyük bir nadir toprak madenciliği projesinin iptali sözünü vermişti. Rüzgar türbinlerinde, elektrikli araçlarda ve savaş uçaklarında kullanılan neodimyum gibi nadir toprak elementlerinin yanı sıra uranyum da içeren Kvanefjeld projesini durdurmak için kampanya yürüttü.

Buna karşın iktidardaki sosyal demokrat Siumut Partisi ise, maden yataklarının milyonlarca dolarlık gelir ve iş sağlayacağını belirterek, projeye desteğini açıklamıştı.

Buzların erimesi madenleri açığa çıkarttı

Grönland’ın ekonomisi balıkçılık ve Danimarka hükümetinin sübvansiyonlarına dayanıyor ancak insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle buzların erimesinin ardından ortaya zengin maden yatakları ortaya çıktı.

Ülkenin güneyindeki Kvanefjeld’deki maden sahasının sahibi olan şirket, madenin elektronik ve silah üretiminde kullanılan 17 elementten oluşan “nadir toprakların batı dünyasının en önemli üreticisi olma potansiyeline” sahip olduğunu söylüyor.

Yerli halkın çoğu, söz konusu maden projelerinin tarım arazilerindeki potansiyel radyoaktif kirlilik ve zehirli atıkları ortaya çıkarmasından kaynaklı endişelerini dile getiriyordu.

Trump satın almak istemişti

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2019’da satın almayı teklif ettiği 56 bin kişilik ada, Danimarka Krallığı’nın bir parçası ancak geniş bir özerkliğe sahip. Bu teklif iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

Maden tartışmalarının yanı sıra Rusya, uzun bir kıyı şeridine sahip olduğu Kuzey Kutbu’nda buzların erimesiyle ortaya çıkan yeni ticaret rotası üzerindeki hakimiyetini kurmak için ekonomik ve askeri faaliyetlerini artırıyor ve bu da batı hükümetleri tarafından endişeye yol açıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR